GÜNDEM 19 ŞUBAT 2020

19 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Van’ın yasak şehir haline geldiğini belirterek, yasağın valiliğe bağlı olmadığını, siyasal iktidarın zihninde olduğunu söyledi.

-HPG komutanlarından Rodî Roj, tecridi ve komployu parçalayıp Öcalan ile halkı buluşturma kararlılığından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

-YJA STAR gerillalarından Diyana Dêrik, komplonun kendisini yenilemek istediği bir dönemden geçildiğini, ancak gerillanın, komplocuların amaçları önünde engel olacağını söyledi.

-HDP Ankara İl Eş Başkanı Vezir Coşkun Parlak, olası erken seçim ihtimaline dikkat çekerek, “HDP olarak biz aslında bütün kesimlere açığız ve diyalog kurmayı deniyoruz” dedi.

-Gazetecilerin iptal edilen Sarı Basın kartları, tepkiler üzerine yeniden açılsa da sendikalar basın kartının meslek örgütleri tarafından verilmesi gerektiğini ifade ediyor ve ilk adımı attıklarını söylüyor.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa Konseyi (AK) önünde sürdürülen özgürlük nöbeti, 400’üncü haftasına girdi.

-İstanbul’da 16 Şubat günü Kürtçe tiyatro atölyesinde dersler verilmeye başlandı. Atölyenin öğretmeni tiyatro sanatçısı Berfin Zenderlioğlu, “Kürtçe tiyatro kültür haline dönüşmüyorsa herkesin bir rolü var bunda” dedi. 

-Küresel ısınmayla birlikte yükselen deniz sularının yaratacağı tahribatın kıyı bentleri yerine açık denizde yapılacak setlerle azaltılması fikri ortaya atıldı.

-Afrika’nın doğusunda birçok ülkeyi istila eden çekirgeler nedeniyle on milyonlarca kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya.