GÜNDEM 1 MART 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Rojava’da Süryani Savunma Güçlerini hedefleyen ve üç Sotoro üyesinin şehit düşmesiyle sonuçlanan saldırıyı kınadı ve Asuri Süryani halkına Rojava savunmasına daha güçlü katılma çağrısında bulundu.

- KJK Koordinasyonu, bu yılki 8 Mart etkinliklerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün haykırılması ve sahiplenilmesi çağrısında bulundu.

- DEM Parti’nin Farqin Belediyesi Eşbaşkan adayı Sevim Biçici, “İrademizi gasp edenlere en büyük cevabı verebilmek için o sandıklarda olmalıyız. ‘Her oy AKP’ye ve kayyumlarına bir tokat olacaktır” dedi.

- Tutuklanan muhabirleri Diren Keser’in Tarsus Hapishanesi’nde 2 gün susuz bırakıldığına dikkat çeken PİRHA emekçilerinden Çilem Küçükkeleş, “Susuz bırakarak bize mesaj vermeye çalışanlar bilsin ki susmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, kök salacağız” dedi.

- Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim Bölgesi’nde bulunan 7 kantonda 302 kadının çalışma yürüttüğü 52 Kadın Evi bulunuyor. Cîzre Kantonu’nda tam örgütlülüğü sağlayan Kadın Evi ve Kanunu, kurtarılmış alanlarda da mücadelesine devam ediyor.

- Serxwebûn gazetesinin Şubat sayısı “Komploya Karşı Direniş, Milyonlar Alanlarda’ manşetiyle çıktı.

- Kadın gazetesi Newaya Jin, 8 Mart ve Newroz dolayısıyla, çağa damgasını vuran Kürt kadın direnişine odaklı olarak okuyucuyla buluştu.

- 1990’lı yıllarda yüzlerce Kürt'ü vahşi bir şekilde katleden Hizbulkontracılar, faşist AKP hükümeti aracılığıyla serbest bırakıldı. Bu katil devşirme çevreler yeniden formatlanarak Hüda Par ismiyle tekrar piyasaya sürüldü. -İmam Heci Hesen’in yazı dizisinin üçüncü bölümü-