GÜNDEM 2 AĞUSTOS 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- DAİŞ çetelerinin Şengal’de 3 Ağustos 2014 tarihinde başlattığı katliamın yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan KJK Koordinasyonu, “Bu katliamın intikamı, kadınların örgütlülüğü ve savunmasıyla mümkündür” dedi.

- KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 tarihinde başlattığı Şengal saldırısının yıl dönümünde yayınladığı açıklamada Kürt Özgürlük Hareketinin her daim Şengal halkının yanında olduğunu belirtti.

- Kürtçe’ye yönelik saldırılardan AKP ve MHP’nin sorumlu olduğunu belirten DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, "Bütün baskı ve inkâr politikasına rağmen Kürtler, kendi dili ve kültüründen vazgeçmedi" dedi.

- Kürt sanatçılar Aysel Borak ve Atilla Cûdî, Kürt halayına ve müziğine yönelik saldırılara tepki göstererek, “Hiçbir şey bizi kültürümüzden vazgeçiremez. Halaylarımızla, kilamlarımızla alanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi.

- Serxwebûn gazetesi ‘Kazanma ve Zafer Çizgisi: 14 Temmuz’ manşetiyle çıktı.

- Müebbet hapis mahkumu araştırmacı ve yazar Muhammed İnal, Kandıra F Tipi Cezaevi’nden habersiz bir şekilde Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edildi. İnal, sürgünün ardında tek kişilik bir hücrede tutuluyor. 

- Koma Amara, 26 Temmuz 2020 yılında geçirdiği ağır rahatsızlıktan dolayı şehit olan Hêvi Gabar’ın anısına ‘Hêviyam’ adlı yeni bir şarkı hazırladı.