GÜNDEM 2 MART 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı eylem ve açıklamalar ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Kurdistan'da yaşanan deprem ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek. 

- Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KDP güçleri, Kurdistan Özgürlük Gerillaları’nın yoğun eylemlerine maruz kalan Metîna alanındaki Girê Hakkarî tepesinde bulunan işgalci Türk ordusunu koruma altına almak için üç farklı noktaya askeri üs kurdu.

- DAİŞ çetelerinden temizlenip özerkliğine kavuşmasından sonra MİT ve KDP istihbaratının eliyle son 6 yıldır birçok saldırıya kalan Şengal direnişini sürdürüyor, özerliğinde ısrar ediyor.

- Kürt sorununun çözümünün, devletin dışında olduğuna inandıkları için demokratik özerkliğe dayalı Demokratik Konfederalizmi esas aldıklarını belirten KCK Yürütme Konseyi Üyesi Xebat Andok, “Bizim açımızdan çözüm seçeneğidir” dedi.

- PAJK Koordinasyonu Raperîn Amed’in şehadetine ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayarak, “Raperîn yoldaş asla unutulmayacak, mücadelemizin yükseltilmesinin ve düşmandan hesap sormanın gerekçesi olacaktır” dedi.

- Deprem sonrası AKP-MHP rejiminin yandaşları aracılığıyla ‘kader’ söylemine sarılmasına tepki gösteren Mele Davut, “Müslüman deprem konusunda uzmanları dinlemeli, iktidar sorumluluktan kaçınmak için İslam’ı ters yüz ediyor” dedi.

- HDP vekili ve partisinin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, "AKP seçmen göçünün önünü açabilir. Deprem bölgesindeki Kürtlerin, Alevilerin yurtlarını terk etmeleri için insansızlaştırma politikası yürütülebilir" dedi.

- Kongra Star Koordinasyonu’ndan Welide Boti, “8 Mart mücadele ve direnişin günüdür. Her günümüz direniş, her günümüz 8 Mart’tır. Bu ruhla alanlarda olacağız” dedi.

- 2 Mart 1992 günü iki gerilla arkadaşıyla Türk devlet güçleriyle saatlerce süren çatışma sonrası şehit düşen Bêrîvan Serhad, halkının uyanışında önemli bir rol oynadı. Şehadetinden sonra Wan halkı, 1992 Newroz’unu serhildana dönüştürmeyi bir görev saydı.