GÜNDEM 5 ARALIK 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma kapsamında 25 Nisan’dan bu yana tutuklu olan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök’ün yargılandığı dava devam edecek.

- Belçikalı aktivist Diego del Norte, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ederek, “Abdullah Öcalan’ın fikirleri, sadece milyonlarca Kürde değil, dünyanın dört bir yanından insanlara da ilham veriyor” dedi.

- HEDEP PM Üyesi Musa Piroğlu, engellilerin devletin, siyasi partilerin, sendikaların ve toplumsal mücadele dinamiklerinin kapsama alanı dışında kaldığını belirterek, engellilerin de mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

- Cûdî Çekdar, Cenga Heftanîn direnişinin öncülerindendi. Arazi timlerinin savaşçısıydı. Zekiydi, çevikti, atılgandı. Yüreği büyük olanlardandı. Tam bir savaşçı kadındı; heybetli bir savaş veriyordu.

- Türk devleti, devletlerin sınırlarını da ihlal ederek, dört parça Kürdistan topraklarını SİHA saldırılarıyla bombalıyor. Bugüne kadar SİHA saldırılarında çok sayıda kişi katledildi. Deniz Yılmaz’ın yazı dizisinin ikinci bölümü

- Küresel petrol talebinin her yıl yüzde 2 oranında artacağı öngörmektedirler. Bu açıdan bakınca yerel güçlerin yanı sıra ABD, Rusya, AB ülkeleri, Çin ve Japonya gibi güçler bölgeyi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışacaklardır. Cafer Tar’ın analiz yazısı