Gazi Mahallesi’nde neler oluyor?

İstanbul’un yoksul mahallelerinden biri olan ve devrimcilerin, Alevilerin, Kürtlerin yoğunlukta olduğu Gazi Mahallesi, son zamanlarda çete savaşlarıyla anılmaya başlandı. Mahallede uzun zamandır birçok çete faaliyet gösteriyor.

Devletin yoğun baskısına sahne olan ve devlet güçlerinin sık sık devriyeler attığı, neredeyse her noktasında mobese bulunan Gazi Mahallesinde çeteler arası savaş artık ayyuka çıkmış durumda. Her gün çatışmaların yaşandığı, mahalle halkının haraç vermeye zorlandığı, uyuşturucu ve fuhuşun hemen hemen her sokağında olduğu mahallede halk çetelerin baskılarından yıldı.

Gazi Mahallesi'nde özellikle 2015 yılından sonra çetelerin faaliyetleri arttı. Giderek artan çete faaliyetleri sırasında çok sayıda genç çete saldırılarında yaralandı, yaşamlarını yitirdi. 2 Kasım günü Gazi Mahallesinde kabul ettiği davalardan dolayı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi Erdal Çelik motosikletli iki kişinin saldırısına uğradı. 26 Aralık günü ise, mahallede çetelere karşı mücadele eden daha öncede bir kez saldırıya uğrayan, defalarca tehdit edilen Partizan okuru Asker Akkoç, işyerinin önünde motorsikletli çete üyeleri tarafından saldırıya uğradı. Akkoç saldırıda yaralandı.

Kamuoyuna yansıyan bu iki saldırıdan birkaç gün sonra 30 Aralık tarihinde Gazi Mahallesinde iki ayrı çatışma yaşandı. Çatışmalarda iki kişi yaralandı. Yaralanan yurttaşlardan 15 yaşındaki Büşra Polat, birkaç gün sonra yaşamını yitirdi.

ÇETELER NE ZAMANDIR VAR?

Aslında Gazi Mahallesinde çete faaliyetleri uzun süredir var. İlk zamanlar Arap Emrah, Nalbur çetelerinin bulunduğu, bu çetelerinde mahalle halkına yönelik baskı ya da haraç gibi işlere giremediği mahallede, özellikle 2015 sonrası çetelerin faaliyetleri artarak devam etti. Mahallede 2025 öncesi bilinen çeteler şunlardı:

Arap Emrah
Nalbur çetesi
Baran Engin
Caner Subaşı
Çağlar Subaşı
Arap Erkan
İlhami Genç

Bu çeteler içerisinde Nalbur ve Arap Emrah çetesi, mahalledeki en büyük çetelerdi. Zaman zaman devrimciler ile çatışmalara giren, devrimci örgütlerin çoğu zaman mahalleden uzaklaştırdığı çeteler, 15 Temmuz 2015 sonrası mahallede devrimci yapılara dönük büyük saldırılar ve polisin mahallede yeni karakollar açması sonrası faaliyetlerini hızlandırmaya başladı.

Çeteler, 2015 öncesi mahallede uyuşturucu satışı, fuhuş ya da haraç alma gibi işlere giremiyor, mahalle dışında faaliyet yürütüyordu. Polislerle işbirlikleri olan çetelerin devrimcilere yönelik operasyonlar sonrası giderek palazlanmış olması da, polisin çetelere yol verdiğinin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Polisin çetelere dönük hiçbir şey yapmadığı, çetelerin toplandığı yerleri, uyuşturucu sattığı noktaları, fuhuş yapılan evleri bildiği halde hiçbir şekilde onlara dokunmadığı mahallede, mahalle halkı kendi imkanlarıyla çetelere karşı bir şeyler yapmak isterken bu sefer de hem polisin hem de çetelerin hedefine giriyor.

DİĞER MAHALLELERDE DE ÇETE FAALİYETLERİ ARTTI

Çetelerin faaliyetleri sadece Gazi Mahallesinde değil, Kürt-Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer mahallelerde de her geçen gün artıyor. Çetelerin faaliyetleri özellikle Okmeydanı, 1 Mayıs Mahallesi, Kanarya Mahallesi, Nurtepe, Hacıahmet, Tarlabaşı gibi bölgelerde de artmış durumda. Bazı mahallelerde çetelerin kontrol ettiği alanlar o kadar çoğalmış durumda ki, mahallede çete faaliyetleri olduğu bilindiği halde herhangi bir polis müdahalesi yaşanmıyor.

2023 Aralık ayının son haftasında Okmeydanı’nda iki çete arasında saatler süren çatışma sırasında ve sonrasında polis mahalle halkı aradığı halde mahalleye girmeyip, çetelerin çatışmanın izlerini silmesini bekledi. Okmeydanı’nda halk uzun süredir polisin mahallede devriye dahi atmadığı, çetelerin sokakları tuttuğunu ve tedirginliğin arttığını belirtti.

ÇETELER VE FAALİYETLERİ

Mahallede neredeyse çek senet, tahsilat, tefecilik, uyuşturucu, fuhuş, silah kaçakçılığı, silah satışı gibi birçok suç kapsamında ayrı ayrı çeteler bulunuyor. Bunların en çok bilineni ise kamuoyunda Daltonlar olarak bilinen Barış Boyun çetesi. Barış Boyun’un lideri olduğu çete, kamuoyunda ismini "Motosikletliler" olarak duyurdu. Motosiklet kullanan ve İstanbul’un her yerinde infazlara, yaralamalara karışan çetenin kullandığı çocuk sayısı ise bilinmiyor. Çete yoğunluklu olarak 15 yaşındaki çocukları kullanıyor ve onlara işledikleri suç karşılığında para veriyor.

Barış Boyun’un lideri olduğu çete, Gazi Mahallesi ve diğer ilçelerde infazlar ve saldırılarla adını duyururken bir diğer çete ise Volkan Rençber’in başını çektiği çete. Uyuşturucu, kumar, haraç gibi işlerle uğraşan ve çok sayıda kişiyi öldürdüğü bilinen çetenin kaç kişiden oluştuğu tam olarak bilinmiyor ancak son zamanlarda sokaklarda kalaşnikof marka silahlarla gezdiği ve mahallede birçok esnafı haraç için tehdit ettiği biliniyor. Son olarak Aralık ayında kendisine haraç vermeyen bir esnafın dükkanını yaktığı bilinen çetenin elemanlarına yönelik ise ciddi bir polis operasyonu olmamış durumda.

Bingöllüler olarak bilinen iki çete ise, yoğunluklu olarak köy korucularının akrabalarından oluşuyor ve devletle birebir ilişki halinde faaliyet yürütüyor. Çetenin bütün işlerinde kolluğun pay aldığı, çetenin kolluk güçleri ile işbirliği içinde birçok esnafın iş yerinden haraç aldığı mahalle halkı tarafından dillendiriliyor.

Mahallede çeteler dışında, çeteler ile işbirliği yapan, mahallede çetelere karşı faaliyet yürüten mahalle halkından yurttaşları ve devrimcileri çetelere bildiren çok sayıda esnafın olduğu da biliniyor. Bu esnafların yoğun olarak çeteler için çalıştığı, bazıların ise polis ile işbirliği içinde olduğu söyleniyor.  

Bunların dışında, kendilerine Robin Hoodlar diyen bir çete grubu daha ortaya çıktı. Çete en son Gazi Mahallesinde esnaf olan Partizan okuru Asker Akkoç’a yönelik silahlı saldırı ile kendinden söz ettirdi. Sadece Gazi Mahallesinde değil, Sarıgazi, 1 Mayıs Mahallesi gibi yerlerde olduğu bilinen, uzun namlulu silahlarla devriye attıklarına dair görüntüler paylaşan çete uyuşturucu ya da fuhuş gibi işlerle değil daha çok kara para aklama, kumar, tahsilat gibi işleriyle uğraşıyor.

Bunların dışında Gazi Mahallesinde faaliyet gösteren, mahallede halkı haraca bağlayan, uyuşturucu satan irili ufaklı çetelerde bulunuyor. Gazi Mahallesinde faaliyet gösterdiği bilinen ve isimleri netleşen çete ve faaliyetleri şöyle:

UYUŞTURUCU – KUMAR – HARAÇ – CİNAYET

Volkan Reçber
İlker Rençber
Mustafa Gencer
Baran Bulut
Eren Karaman

TEFECİLİK – CİNAYET – UYUŞTURUCU

Barış Boyun
Serkan Özcan

TEFECİLİK – ÇEK SENET – CİNAYET

Cihan Meşeci
Göksel Meşeci
Bingöllüler olarak bilinen iki ayrı çete