Gülüm: Kadın çadırları kuruyoruz

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, kadınlardan kadınlara dayanışma ağlarını ördüklerini belirterek, “Kadın çadırları kuruyoruz. Yaşadığımız acıları dayanışmayla aşmaya çalışıyoruz” dedi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, çadır kentlerde yaşayan kadınların sorunlarının bir çok boyutta ele alınması gerektiğini belirterek, kadınların erkek şiddetine maruz bırakılmakla yüz yüze olduğunu, bir an önce güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, depremden etkilenen kadınların yaşadığı sorunlara ilişkin ANF’ye konuştu.

BARINMA VE GÜVENLİK SORUNU

Deprem bölgesine özellikle kadınların daha fazla sorunla karşı karşıya kaldığının altını çizen Gülüm, kadınların ve çocukların yaşadığı sıkıntıları şöyle sıraladı: “Bizzat gözlemlediğimiz üzere depremzede kadınlar bu süreçte çok ağır mağduriyetler yaşıyor. Barınma ve güvenlik sorunu gerçekten had safhada. Toplu çadır alanlarında yaşayan kadınlar, tanıdıkları ve tanımadıkları birçok erkek tarafından cinsel saldırıya, tacize, şiddete maruz bırakılmayla yüz yüze. Kadınlar için her boyutuyla güvenlik sağlanmalıdır. Toplu çadır alanlarına yakın başvuracakları acil merkezler kurularak kadınlar bilgilendirilmelidir. Yine depremde evini kaybeden kadınların sığınmak zorunda kaldıkları yerlerde yaşadıkları şiddet, başta 6284 Sayılı kanun etkin uygulanarak önlenmelidir. Kadınlar için hayati sorunlardan biri de temizliğe ve hijyene erişim. Bazı çadır alanlarında seyyar tuvalet karma şekilde kullanılıyor. Kadınların kullanımına ayrılmış seyyar tuvaletler ya hiç yok ya da çok çok yetersiz. Kadınların pede, tampona, iç çamaşırına, kadın sağlığına yönelik tıbbi malzemelere ihtiyacı var. Yine bebek bezi, mama, yetişkin bezi ihtiyaçların deprem bölgelerine düzenli olarak ulaştırılması gerekiyor.”

KADINLARDAN KADINLARA DAYANIŞMA

HDP olarak, 8 Mart’la birlikte dayanışmaya güçlendireceklerini belirten Gülüm, şunları söyledi: “Kadınlardan kadınlara dayanışma ağlarını örmeye çalışıyoruz. Kadın çadırları kuruyoruz. Çadırlarımızda sohbetler ediyor, yaşadıklarımızı, acıları dayanışmayla aşmaya çalışıyoruz. Kadınların acil ihtiyaçlarını karşılayacak kampanyalar örüyoruz. Devleti sorumluluklarını yerine getirmesi için zorlayacak çalışmalar yürütüyoruz. 8 Mart yaklaşırken birlikte olacağımız kadın dayanışmasını güçlendireceğimiz etkinlikler organize ediyoruz.”