Halka ve Irak topraklarına yapılan ihanete sessiz kalmayın

Tevgera Azadî, işgalci Türk devletinin Güney Kurdistan topraklarına yönelik işgalini meşrulaştıran anlaşmalara tepki göstererek halk ve Irak topraklarına karşı yapılan bu ihanete sessiz kalmama çağrısı yaptı.

TEVGERA AZADI

Tevgera Azadî Yönetim Kurulu, Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin başkanlığındaki heyetin Türkiye’ye yaptığı ziyaretle ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Irak Dışişleri Bakanı (Fuad Hüseyin) ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kurdistan Bölgesi’ni işgal etmek ve Kürt halkına yönelik soykırımı sürdürmek için Ankara’da bir araya gelerek bir kez daha yeni planlar hazırladılar. Bu planlar, Kürtlerin özgürlük mücadelesine ve ulusal özgürlük ve bağımsızlık arayışına karşı geliştiriliyor. Erdoğan hükümeti ile Bağdat’taki Sudani hükümeti ve Hewlêr’deki Barzani hükümeti arasındaki 27 maddelik mutabakat sonucu, Türk ordusu 2024 yılı Haziran ayının ortasında Zap, Gara ve Metina bölgelerine yönelik stratejik işgal saldırılarına başladı. Ancak halkı savunan güçlerin kahramanca direnişi sayesinde askeri olarak hiçbir hedeflerine ulaşamadılar.”

Açıklamada, Irak hükümetinin hukuksuz bir şekilde Türk devletinin tüm taleplerini yerine getirerek Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), Tevgera Azadi ya Civaka Kurdistanê (Kurdistan Özgürlük Hareketi) ve Demokratik Mücadele Cephesi Partisi gibi üç lisanslı ulusal partiyi yasadışı gerekçelerle kapatma kararı aldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, bu partilerin tek suçunun, Türkiye’nin Kurdistan Bölgesi ve Irak topraklarına yönelik işgal saldırılarına karşı direniş çağrısı olduğuna değinildi.

Fuad Hüseyin’in Irak Dışişleri Bakanı olarak toprak ve hava sahasını koruma görevine sahip olduğu belirtilen açıklamada, bu sorumluluğunu ihmal ederek Türk devletinin işgal politikalarına ortak olduğuna vurgu yapıldı. Tevgera Azadî, Irak ulusal güçleri ve Irak Parlamentosu’na, bu yasa dışı ve utanç verici durumu kabul etmemeleri çağrısında bulundu.

İşgalci Türk ordusunun tüm askeri plan ve işgal operasyonlarına karşı olduklarını belirten Tevgera Azadî, Iraklı ve Kürt siyasi tarafları sessiz kalmama ve ulusal bir tavır sergilemeye davet etti.

Tevgera Azadî, son olarak Irak hükümeti, parlamento üyelerinin Irak Dışişleri Bakanı’nın içerisinde bulunduğu tutumu sorgulamaları ve halk ve Irak topraklarının çıkarlarına karşı yapılan bu ihanet girişimine karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.