Hamas Türkiye ile ‘iyi ilişkilerin’ bedelini ödüyor!

Gazze Şeridi’nin denetimini elinde bulunduran Hamas’ın üst düzey yetkilileri, onlarca aktivist ve yöneticinin Türkiye’den sınır dışı edildiği veya Türkiye’ye girişlerinin engellendiğini açıkladı.

Lübnanlı gazete L’Orient Le Jour”da yer alan habere göre, Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın hızlanması, Hamas’ı daha fazla etkileyebilir.

Gazeteye göre, Hamas’ın adını vermeyen üst düzey yöneticileri, Katar medyası The New Arab’a konuştu.

Hamaslı yetkililer, onlarca aktivist ve yöneticilerinin Türkiye’den sınır dışı edildiği veya ülkeye girişlerinin engellendiğini söyledi.

Bu kısıtlamaların, Ankara ile Tel Aviv arasındaki diplomatik ilişkiler çerçevesinde alındığı belirtiliyor.

Lübnan gazetesi, “Türkiye'nin gözünde bir yanda Hamas'a verilen destek, diğer yanda İsrail ile yakınlaşma arasındaki denge hassas görünüyor. Türk Cumhurbaşkanı, 2003 yılında iktidara geldiğinden beri siyasi amaçlarla uzun süredir Filistin davasının ateşli bir savunucusu gibi görünmeye çalışıyor. Son yıllarda, İslamcı hareketin birçok üst düzey ismi de Türkiye'de ikamet etmeye başladı, örgütün liderlerinin ülkeye yaptığı düzenli ziyaretler de cabası” yorumunda bulundu.

Devlet Üniversitesi'nde profesör olan Mark Meirowitz, The New Arab tarafından yayınlanan ve Türk hükümeti tarafından onaylanmayan bilgiler doğrulanırsa, "Ankara'nın tüm dış politikasını sıfırlama bağlamında” ele alınabileceğine işaret etti.

Lübnanlı gazete, “İsrail'le yakınlaşma süreci hızlanırken Türkiye, Yahudi devletinin Filistinlilere yönelik tavrına ilişkin tonunu önemli ölçüde yumuşattı” diyerek, “Türk Reis”in nisan ayında İsrailli mevkidaşını arayarak, saldırılardan dolayı ölen İsrailliler için başsağlığı dileğinde bulunduğunu hatırlattı.

Gazete, Erdoğan’ın daha önce eski Başbakan Benjamin Netanyahu’yu “çocuk katili” olmakla suçladığını hatırlattı.

The New Arab tarafından pazartesi günü yayınlanan Hamaslı yetkililerin açıklamaları, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İsrailli mevkidaşı Yair Lapid arasında 24 Mayıs'ta Kudüs'te yapılması beklenen görüşmeden kısa bir süre öncesine denk geldi.

Lübnanlı gazete, “Bazı gözlemcilere göre, iki ülkenin büyükelçilerinin görevlerine iade edilmesine yol açabilecek bir ziyaret” yorumunu yaptı.

Gazeteye konuşan Mark Meirowitz, "Türkiye çok pragmatik bir değerlendirme yapacak ve İsrail ile ilişkileri geliştirmenin yararlarını Hamas'a yönelik eylemlerinin sonuçlarıyla karşılaştıracak. İsrail ile iyi ilişkileri sürdürmek için, Türkiye’nin Hamas'a verdiği destek tamamen ortadan kalkmasa bile muhtemelen bunu sınırlandırılması gerekecektir” dedi.