'Hasta tutsaklar Nebioğlu ve Tat'ın durumu ağır'

Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için düzenlenen eylemlerde, Fırat Nebioğlu ve Mahmut Tat’ın durumuna dikkat çekildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla eylemlerinin 445'inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube yöneticilerinden İhsan Seylan, Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutsak olan Fırat Nebioğlu’nun durumuna dikkat çekti.
Seylan, “2017 yılında tutuklanan Fırat Nebioğlu 2 dosyadan 18 yıl hapis cezası aldı ve bir dosyada 3,5 yıl yattıktan sonra tahliye edildi. Diğer dosyadan aldığı 12 yıl ceza 5 yıla indirildi ve başka bir dosyadan da 2 yıl 6 ay ceza verildi ve yaklaşık 1,5 yıldır hapishanede tutuluyor. Ailesinde genetik olarak böbrek yetmezliği bulunmakta ve annesi ile diğer 3 kardeşi de böbrek hastasıdır. Böbrek yetmezliğinden kaynaklı olarak kulakları duymuyor” diye belirtti.

Cezaevindeyken ameliyatının mümkün olmadığını söyleyen Seylan, "Haftanın 3 günü diyalize bağlı" diye ekledi. Nebioğlu’nun böbreklerinin iflas ettiğini ve işlevini yerine getirmediğinin altını çizen Seylan, cezaevinde tutulmasının risk olduğunu belirterek, infazının ertelenerek tedavisi için tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

 
İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturumu" eyleminin 573’üncüsünü dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, iltica talebinde bulunduğu İsveç’te 22 Kasım 2022 tarihinde gözaltına alınıp, Türkiye'ye iade edildikten sonra Silivri Cezaevi'ne götürülen hasta tutsak Mahmut Tat’ın durumuna dikkat çekildi. Basın metnini İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu.

Gırtlak kanseri olan Tat'ın İsveç'te bulunduğu süreçte iki kez ameliyat olduğunu belirten Acettin, "Mahmut Tat, Türkiye’ye giriş yapar yapmaz tutuklanarak cezaevine konulmuş, tedavi maksadı ile düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar ailesi tarafından temin edildiği halde verilmemiş, muadili denilen ilaçlar verilmiştir. Bu ilaçlar da Tat'ın sağlığını olumsuz etkilemiştir" dedi.

 Acettin, "Göz göre göre ölümüne neden olacaklar" vurgusunda bulunarak, Tat'ın derhal tahliye edilmesini istedi.