‘Hasta tutsaklardan korkuyorlar’

Ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın durumu giderek kötüleşiyor. Kaya’nın oğlu İsmail Kaya, hükümetin hasta tutsaklardan korktuğunu belirterek, başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Ağır hasta tutsak 81 yaşındaki Abdulalim Kaya hakkında, 2008’de katılmış olduğu bir basın açıklaması nedeniyle açılan dava sonucunda “örgüt propagandası” iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verildi ve verilen bu hapis cezası Yargıtay tarafından 2011 yılında onandı.  Bursa’da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat olan Kaya, 14 Ekim 2020 tarihinde gözaltına alınarak, Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Burada 60 gün boyunca tek başına bir odada tutulan Kaya, yapılan başvurular sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelendi. Kaya cezasının ertelenmesi sonrası Sêrt’e dönerek, tedavisine devam etti.

Kaya, sağlık problemlerine rağmen 31 Mart 2023’te tekrar tutuklanıp, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Aile avukatları tarafından cezanın ertelenmesi için yapılan başvurulara ise 31 Ağustos’ta İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “cezaevinde kalabilir” raporu verilmesi nedeniyle olumsuz yanıt verildi.

Sol gözü görmeyen, sol kulağı da duymayan Kaya’nın, böbrekleri iflas etmiş durumda. Şeker ve tansiyon hastalığının yanı sıra demans teşhisi de konulan Kaya, kalp hastası olmasından anjiyo oldu. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Kaya için 12 Ekim 2022’de yüzde 93 engellilik raporu verildi. Bu raporda “Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmesi mümkün görünmediği” tespitleri yer aldı.

‘YÜZDE 93 ENGELLİ’

Abdulalim Kaya’nın oğlu İsmail Kaya, babasının 8 aydır cezaevinde çok zor koşullarda yaşayamaya çalıştığını söyledi.  Şeker, tansiyon, böbrek hastalıklarının yanı sıra şu an tansiyon tedavisi gördüğünü dile getiren Kaya,  “Prostattan dolayı iki defa ameliyat oldu. Tedavi sırasında gözaltına alınıp, tutuklandı. Hastalığı ve yaşından dolayı birçok yere başvuru yaptık. Denetimli serbestlik ve veya ev hapsi için ama reddedildi. Bu hastalıklara rağmen neden tahliye edilmiyor, bilmiyoruz. Yürüyemiyor, yüzde 93 engelli raporu var. Ancak tekerlekli sandalyede gidip, gelebiliyor. Koğuştaki arkadaşların yardımıyla yaşamını sürdürebiliyor” dedi.  

‘DURUMU ÇOK KÖTÜ’

Babasının durumunun çok kötü olduğunu ve gittikçe daha da kötüye doğru gittiğini ifade eden Kaya, şu ifadelerde bulundu: “Ayda bir kere görüşü var, ancak ayda bir kere görebiliyoruz. Görüşe cezaevindeki arkadaşların yardımıyla, tekerlekli sandalyeyle gelebiliyor. Cezaevine girdikten sonra Demans hastalığı başladı. Bu kötü duruma rağmen İstanbul Adli Tıp, cezaevinde kalabilir raporu verdi. Cezaevinde tedavisi yapılmıyor. Zaman zaman ilaçlarını değiştiriyorlar. Ama ilaçları düzgün şekilde verilmiyor. Babamda sürekli ayak yanması var. Ayak yanmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor, acıdan dolayı yerinden duramıyor. Babamın bu durumundan dolayı bizde çok sıkıntı yaşıyoruz. Eğer bu hükümet hasta ve yaşlı insanları dahi tahliye etmiyorsa, bu da şunu gösteriyor; bu insanlardan bile korkuyordur. Hasta tutsakların durumu ancak, Kürt sorunun müzakere yoluyla çözülmesiyle ancak hal olur. Biz tutuklu aileler olarak, yetkilere şu çağrımız var: Bir an önce bu hasta tutsaklar başta olmak üzere tüm tutsakların bir an önce serbest bırakılmalıdır. Hasta tutuklular, evlerinde tedavi edilmelidir. Hiçbir cezaevinde bir tabut daha çıkmasın.”