Arap Alevileri yaralarını sarmaya çalışıyor

Mereş merkezli olarak 11 ilde 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem sonrası, Hatay’da bulunan Arap Alevi toplumu kendi yaralarını sarmaya çalışıyor.

Deprem sonrası en çok can kaybının ve yıkımın yaşandığı Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan ve depremden en çok etkilenen Arap Alevileri, dayanışma içerisinde kendi yaralarını sarmaya çalışıyor. Devletin kendilerini hiç görmediğini söyleyen Arap Alevileri, gönüllüler ile birlikte yaralarını sarmaya, toplumu bir arada tutmaya çalışıyor.

Defne ilçesinde bulunan Yukarı Harbiye mahallesinde yaşayan Arap Alevisi Ali Haydar Kızılkaya, kendisine ait iş yerinin kapılarını, devletin tamamen görmezden geldiği, yok saydığı Arap Alevisi toplumuna yardım etmek için açtı.

Deprem sonrası hafif hasarlı olan iş yerinin kapılarını açan Kızılkaya, her gün lokantanın mutfağından çıkarttığı 1500-2000 adet ekmeği halka ve gönüllülerin kurduğu aşevlerine dağıtıyor.

BEN AMASYA’DAN BİR GÜNDE GELDİM, DEVLET HİÇ GELMEDİ

ANF’ye konuşan Kızılkaya, depremin ilk gününden itibaren devletin kendilerini yalnız bıraktığını söyleyerek, ilk günleri şöyle anlattı, “İlk etapta biz ne yazık ki devletimizin yardımını göremedik. İlk bir hafta askerimizi, polisimizi sahalarda göremedik. Ben deprem olduğu esnada askerlikteydim. Depremin olduğu gün bizi izne gönderdiler, ben Türkiye’nin bir tarafından Hatay’a gelebildim maalesef devletimiz şuradan şuraya gelemedi. Hatta devlet hiç gelmedi.

İlk gün izin verdiler, ben ertesi gün sabah buradaydım. Bir günde kendi imkanlarımla buradaydım. Geldiğimde sadece gönüllü gelen arkadaşlar buradaydı. Sağ olsunlar yardım getirdiler, su olsun, erzak olsun getirdiler. Onların dağıtımında da yardımcı olduk kendilerine. Fakat ne yazık ki devlet adına kimseyi göremedik. Biz burada kaderimize terk edildik. “

Devletin hem Hatay’ı hem de Arap Alevi toplumunu tamamen yalnız bıraktığını söyleyen Kızılkaya, devletin değil, gönüllülerin gelip cenazelerini çıkarttığını, kendilerine yardım ettiğini belirtti.

BEŞ GÜN BOYUNCA ÖLÜLERİMİZE BAKARAK BEKLEDİK

Kızılkaya, “Beş gün boyunca ölülerimizi göre göre, sabah uyandığımızda, akşam uyuduğumuzda karşımızda vefat eden cenazelerimizi gördük ama çıkartamadık. Biz şu an çoktayız zaten. Kayıplarımız var, herkesin kayıpları var. Fakat şu an halen şoktayız, ne yaşadığımızın halen bilincinde değiliz. Herkesin düzeni yıkıldı ve bu noktada devletimizi ne yazık ki yanımızda göremiyoruz.

Arap Alevileri olarak bizi yalnız bıraktıklarını derinden, kökünden hissettik. “

İŞYERİMİN KAPILARINI YARDIM İÇİN AÇTIK

Bir restoran işletmecisi olan Kızılkaya, depremde hafif hasar alan işyerinin fırınını topluma yardım etmek için yine kendisi gibi depremzede olan Arap Alevilerle birlikte gönüllü olarak açtığını, dayanışma içerisinde halkına yardım etmeye çalıştığını söyledi.

Her gün 1500-2000 civarında ekmek çıkartıp, halka ücretsiz olarak verdiklerini belirten Kızılkaya, sadece halka değil, gönüllülerin kurduğu aşevlerine de ekmek dağıtımı yaptıklarını, ellerinden geldiğince yardım etmeye de devam edeceğini söyledi.

İşyerini açmaya karar verdiğinde Arap Alevi toplumuyla beraber açtıklarını ve ortaklaşarak ekmek yapıp dağıttığını belirten Kızılkaya, “Bazı hayırseverler un ve gıda yardımları getiriyor, bizde unu ekmek yapımında kullanırken, gelen yardımları da ihtiyaç sahiplerine veriyoruz” dedi.

GİDENLER DE GERİ GELECEK

Hatay’dan yaşanan göçün sadece insanların hem ailelerini hem de kendilerini güvenli bir yere taşımak için olduğunu belirten Kızılkaya, Arap Alevilerinin ne olursa olsun geri döneceklerini belirti. Kızılkaya sözlerini şöyle bitirdi, “Biz Hatay insanı, Antakya insanları nereye gidersek gidelim, ‘Ne zaman geri döneceğiz’ sorusu aklımızda vardır. Evet şimdi arkadaşlar gitmiş olabilir, eminim ki yüzde doksana yakını geri dönmek için sabırsızlanıyordur. Çünkü dışarı da yapamayız biz. Şu olaylar bir düzelsin, geri dönülecek. “