Hatay Newrozu’nda ‘çözümün adresi İmralı’ mesajı

Amanosların eteğinde kutlanan Newroz'da konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, 2013 Newroz Deklerasyonu'nu hatırlatarak Kürt sorununun çözümünün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'da olduğunu belirtti.

HATAY NEWROZU

Hatay'da "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla gerçekleşen Newroz, sabahın erken saatlerinde Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Altıocak Mahallesi'nde büyük bir coşku ile başladı. Amanos dağlarının eteklerinde yapılan kutlamalara, birçok kişi ulusal kıyafetleri ile katılırken, kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti. Kutlamalara kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan Newroz’da, yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halay çekildi.

Newroz’da ilk olarak konuşan DEM Parti Dörtyol İlçe Eşbaşkanı Hıdır Simli, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle cezaevlerindeki siyasi tutsakların başlattığı açlık grevi eylemine işaret etti. Simli, tutsakların taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi için mücadele çağrısında bulundu.  

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 2013 Newrozu’na gönderdiği mesajın okunmasından sonra kentteki DEM Parti belediye eşbaşkan adayları sahneye çağrıldı. Adaylar, halkın ve tutsakların Newroz'unu kutlayarak, "İmralı tecridini kırma zamanıdır" diyerek, birleşik mücadele çağrısında bulundu.

Kutlamada Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar bir konuşma yaparak Newroz'un uzun bir özgürlük yürüyüşü ve Kürt halkının mücadele kimliği olduğunu söyledi.  

Bir çok kenti vuran 6 Şubat depremini hatırlatan Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Deprem üzerinden bir yıl geçti. Depremi en ağır yaşayan Hatay oldu. Biz bu depremde çok büyük bir fotoğraf gördük. Bildiğiniz bir fotoğraftı ama herkesin daha net şekilde gördüğü bir fotoğraf oldu. Bu ülkeyi yönettiğini iddia eden  iktidarın, halkla nasıl ilişkide olduğunu gördük. O gün deprem felaketine bizi maruz bırakan iktidarın kendisi yeni tehditlerle gündemde. İktidar, ‘belediyeyi almazsam hizmet vermeyeceğim’ diyor. Bunu söylemesine gerek yok, zaten biliyoruz. Kendisine oy vermeyenlere karşı, belediyenin başka partide olduğu yerlerde nasıl davrandığına tanıklığınız var. Kurdistan'da sesi, sözü,  politikası kalmayan AKP iktidarı, ne yaptı? Halkın kazanımlarına, ilmek ilmek ördüğü kazanımlarına kayyum atadı. Kendi kayyumuna da kayyum atadı. Şimdi yerel seçimlerde bütün siyasi partiler, ‘DEM Parti ne yapacak?’ diye tartışıyor. DEM Parti geleneği yıllardır halkçı belediyeciliği, demokratik belediyeciliği elden bırakmadı, bırakmayacak. Toplumuz sorunlarını çözmek için geliyor” şeklinde konuştu.

İKTİDARIN YOL HARİTASI KATLİAM VE İNKAR

Konuşmasında iktidarın inkar, katliam ve asimilasyon politikalarından bahseden DBP Eş Genel Başkanı, şunları kaydetti: “Mevcut rejimin yol haritası yüzyıldır katliam, inkar, asimilasyon. Adları değişti, iktidarlar değişti, kişiler değişti ama Kürtlerle ilişkiler değişmedi. Bir hafta önce Bağdat'ta bir araya geldiler, bir anlaşma imzalamışlar. Anlaşmanın manasını söyleyelim; Sınır ötesi operasyonlarla Kürtleri nasıl katledeceklerinin imzasını attılar, anlaşmasını yaptılar.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çözüm çabalarına da değinen Çiğdem Kılıçgün Uçar, 2013 Newroz Deklerasyonu’na dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Sayın Abdullah Öcalan, 2013 Newrozu’nda bir deklarasyon gönderdi ve Amed Newrozu’nda herkes dinledi, sadece Kürtler değil, Türkiye'de yaşayan bütün halklar dinledi. Ne vardı Newroz deklarasyonunda? Türkiye'de kanın, gözyaşının olmadığı, ölümlerin olmadığı bir dünya mümkün deklarasyonuydu. Bu deklarasyon, Türkiye'deki bütün halklar, bütün toplumsal kesimler tarafından kabul gördü. Ancak hayata geçirilmedi. Deklarasyon, Türkiye'de sağlanacak barış, eşitlik demek, özgürlük demek, adalet demek, hukuk demek. Bu kimin işine yaramıyor? Elbette ki AKP ve MHP iktidarının işine yaramıyor. O yüzden ‘çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık’ dediler ve yeniden katliamlar üretmeye devam ettiler"

ÇÖZÜM İMRALI’DA 

Türkiye'de yaşanan sorunların temelinde Kürt sorununun yattığını ifade eden Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt sorunun çözüm adresinin ise İmralı olduğunu belirtti.

Konuşma ardından Çiğdem Kılıçgün Uçar ile Barış Anneleri Newroz ateşini birlikte yaktı. Newroz kutlaması, sanatçılar Baran Bozyel ve Cevdet Bağca’nın seslendirdiği şarkılarla son buldu.