HDP Amed Kriz Koordinasyonu: İktidar on binlerce kişinin katili oldu

HDP Amed Kriz Koordinasyon Merkezi, deprem ardından siyasi iktidarın sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştığını ve demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını belirterek, “İktidar, on binlerce insanın katili oldu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Kriz Koordinasyon Merkezi, Peyas (Kayapınar) ilçe binasında düzenlediği basın toplantısında deprem ardında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Toplantıya HDP Amed İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun ile Yeşil Sol Parti Amed İl Eş Sözcüsü Abbas Şahin katıldı.

EKSİKLİKLER TEKÇİ ANLAYIŞTAN KAYNAKLI

HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ortak açıklamadan önce yaptığı konuşmada, depremin 14’üncü gününe girdiğini hatırlatarak, “11 ili etkileyen depremde on binlerce insanımızı kaybettik, yüzbinlerce insanımız ise yaralı. Evi yıkılan, sokakta kalan çok sayıda insanın olduğu gerçekliğiyle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Atasoy, şunları ekledi: “Dayanışma ile bu yaralarımızı saracağımızın sözünü veriyoruz. Depremin ilk gününden itibaren çok sayıda eksiklik yaşandı, bunlar iktidarın merkeziyetçi ve tekçi anlayışından kaynaklandı. Ama halkın dayanışması umut vadetti. Devletçi militarist anlayışa karşı kolektif dayanışmanın temel ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Amed’te sadece 6 enkaz olmasına rağmen eksikliklerden kaynaklı 13 günde 409 cana mal oldu. HDP Kriz Koordinasyonu olarak ilk andan itibaren kayyumlara rağmen kurumlarımızla çalışmalar yürüttük. Olabildiğince halkımızın yanında olmaya çalıştık. Sadece Amed’te değil diğer kentlerle de dayanışma içerisinde olduk.”

İKTİDAR ONBİNLERCE İNSANIN KATİLİ OLDU

Amed Kriz Koordinasyon Merkezi adına açıklama yapan Yeşil Sol Parti İl Eş Sözcüsü Abbas Şahin, şunları ifade etti:

“Bildiğiniz üzere AKP, 1999 yılında Marmara’da yaşanan deprem ve tedbirsizlik felaketinden sonra iktidar oldu. 23 yıllık AKP iktidarı 99’daki depremden hiçbir ders çıkarmadığı gibi daha da ileri giderek bütün doğayı ve halkın kaynaklarını ranta açtı, bir avuç müteahhitti zengin etmek pahasına binlerce insanın katliamına göz yumdu. Siyasal iktidar olayı asrın felaketi olarak tanımlayarak her zamanki politikası olan algı yönetimiyle sorumluluğunu atmaya çalışsa da halk her şeyi bütün gerçekliğiyle yaşayarak gördü. Günü birlik politikalarla miadını uzatmaya çalışan iktidar, on binlerce insanın katili oldu. Çıkarılan imar affıyla yapı denetimden uzak yüzbinlerce konuta ruhsat verip bunu da siyasi şova çevirdiğinde aslında bu günlerin planlaması yapılmıştı. Kısa süreli kar amacı güden politikalar bu toplum için felaket olmuş ve olmaya devam edecektir.”

Açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:

“Enkazlara ulaşılıp kurtarmalar yapılmış, toplam 6 enkaza bile saatler sonra ve teknik eksiklerle yapılan müdahale, 13’ncü günün sonunda tamamlanan enkaz çalışmaları sonucunda 409 insanın yaşamına mal olmuştur. Depremin ilk anından itibaren toplanan partimiz hemen kriz koordinasyonunu oluşturup organize bir şekilde enkaz alanlarına ulaşmış, alınan bilgiler doğrultusunda hem enkaz alanlarında hem de depremden sonra hızlı bir şekilde zarar görenlerin imdadına yetişmeye çalışmıştır. Depremin hemen akabinde tespit ettiğimiz 180 toplanma alanının 120’sine arkadaşlarımız görevlendirilmiştir. Toplanma alanlarına acil olarak sıcak yemek, battaniye gibi ihtiyaçlar ulaştırılıp sonraki süreçte ihtiyaçların tespiti ve ivedilikle tedariki sağlanmıştır. İlk andan itibaren bugüne kadar on binlerce kap sıcak yemek, toplanma alanlarına ulaştırıldı ve ihtiyaç dahilinde bu çalışmalar devam etmektedir.”

UCUBE SİSTEM

“Ucube bir sistem olan ve yetkilerin tek elden toplandığı krize müdahale yetisi olmayan tekçi sisteme yerel ve katılımcı sistemin nasıl olması gerektiğini göstermiştir. İlk günden itibaren yüzlerce gönüllü arkadaşımız, bu illere giderek organizasyonlar yapmış ve en ücra köylere kadar yardımları ulaştırmış ve ulaştırmaya devam etmektedir. Sadece Amed’te bugüne kadar temel ihtiyaçlar, giyecek, gıda ısınma ve barınma ihtiyaçları temelinde dış illere 100 TIR temel yaşam malzemesi gönderilmiştir.

Şu bir gerçektir ki, kayyumcu zihniyet tarafından belediyelerimiz gasp edilmemiş olsaydı, bu kadar canımızı yitirmeyeceğimiz gibi yaralarımızın sarılması konusunda çok daha etkili ve yaygın bir çalışma yürütülürdü. Kayyumcu anlayışın halktan kopuk, halkın temel ihtiyaçlarını görmezden gelen anlayışı yüzünden yaşanan mağduriyetin boyutları yaşanan sürecin tümünde an be an hissedilmiştir. Deprem bölgelerine 3 gün kadar uğramayan devlet ve iktidar, deprem alanlarından kendine rant yaratmak için gönderilen yardımlara el koymaya başlamıştır. Bu gaspçı zihniyeti yakından tanıyan halkımız ve kentin sivil kurumları, sivil inisiyatifleri baskılara rağmen dayanışmasını devam ettirmekten vazgeçmeyerek yaralarını sarmaya devam etmektedir.”

 KALICI ÇÖZÜM YERİNE ÇADIRA MAHKUMİYET VE GÖÇE ZORLAMA

“Hasarlı olan 655 bina, 838 orta hasarlı bina, 8 bin 831 az hasarlı ve 27 bin 902 hasarsız bina kaydı sunulmuştur. Acil yıkılması gereken bina sayısı ise 50 olarak hesaplanmıştır. Bu veriler on binlerce nüfusa tekabül eden yurttaşın acil barınma sorunu ile karşı karşıya kalması anlamına gelmektedir. Bu durum karşısında iktidarın tavrı Amed için Antalya’yı adres göstermek olmuştur. Barınma sorununu Antalya’ya taşımak gibi göç politikasıyla çözmeye çalışmaları aslında cumhuriyetin kuruluşundan beri uygulanmak istenen iskan politikalarıyla ilintili olduğunu aklımıza getirmektedir. Devlet kalıcı çözümler yerine halkımızı çadırlara mahkum ederek bilinçli bir şekilde bıktırıp göç ettirme politikalarının bir parçası haline getirmeye çalışmaktadır”

Şahin, depremzedelerin kent dışında kurulacak 20 bin kişilik çadır kente yerleştirilmesinin de beraberinde sorunlar getireceğini vurguladı.

Şahin şöyle devam etti: “Tedbirsizliğin açıkta bıraktığı insanları başka bir yıkıma sebep olacak şekilde Dicle Nehri’nin kenarında her an bir taşkınla ve hastalıkla karşı karşıya bırakmak, yanlışı yanlışla çözmekten başa bir şey değildir. Kentin dışında izole bir şekilde toplumsal yaşamdan kopararak olası risklere açık hale getirmek depremden canını zor kurtaran insanların hangi derdine derman olacaktır diye soruyoruz.”

GASPÇI VE SAVAŞÇI POLİTİKALAR

“Yerelin güçlendirilip inisiyatif almanın “elzem bir ihtiyaç” olduğunun altını çizen Şahin, şöyle konuştu: “Her şeyin tek elden ve tek merkezden yönetilmeye çalışılması halkımızı sürekli doğal ve sosyal krizlere maruz bırakıyor. Ülkemizde çok ciddi tedbirler alınıp yaşamı ona göre şekillendirmek gerekirken, insan hayatını hiçe sayan bir politikayla sadece yandaş müteahhitlerin ve yandaş sermayenin sınırsız bir şekilde büyümesine neden olmuş, iyice pervasızlaşan denetimden kopuk, halkın hayatı hiçe sayan anlayışların sonucunda on binlerce hayatı yok edilmiştir. Elbette ki bunların hesabının sorulacağı zamanlar yakındır. Bir avuç insanın rant uğruna bütün toplumu boyunduruk altına alma çabası uygulanan gaspçı ve savaş politikalarının bir sonucudur. Savaş ekonomisine ve ranta dayalı büyüme anlayışının bedelini tüm halkların nasıl ödediğini bu deprem felaketiyle bir kez daha gördük.

Gelinen aşamada; bir yandan yaralarımızı sarmaya çalışırken bir yandan da bizi mecbur kılmaya çalıştıkları tekçi ve rantçı sisteme karşı mücadeleyi büyütmek durumundayız. Afetten ve mağduriyetten fayda sağlamaya çalışan fırsatçılara karşı halkımızı ‘evimiz evimizdir’ (mala me, mala te ye) demeye davet ediyoruz. Fahiş fiyat artışlarına karşı ev sahiplerini duyarlı olmaya, taşıma ve nakliyecileri de gönüllülük esasıyla halkımızla dayanışmaya çağırıyoruz. BİZ’ler dayanışmaya.”

‘DAYANIŞMAYI DEVAM ETTİRMELİYİZ’

HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise şunları ifade etti:

 “Depremin ilk gününden itibaren devlet yetkilileri yoktu, halkımız vardı. Halkımıza minnettarız. Kentteki sivil toplum örgütleri, demokrasi güçleri acil bir şekilde enkaz alanlarına ulaştı. Bu şekilde acil müdahale olsaydı, insanlarımız canlı kurtarılabilirdi. Amed ve diğer kentlerde evsiz kalan dışarda yaşam sürdüren insanlarımız için demokrasi güçleri yardımcı oluyor. Şartlar çok ağır ve dayanışmayı en üst seviyede devam ettirmeliyiz.”

‘DEMOGRAFİK YAPIYLA OYNAMAYIN’

Ceylan Amed’de yıkılan binalara da işaret ederek, şunları ifade etti: “Çok sayıda insanımız evsiz kaldı, evsiz kalan insanlarımıza elimizi uzatmalıyız. İnsanlarımızı göçe zorluyorlar. ‘Amed’den Muğla’ya gidin’ diyorlar. Ne alakası var. Çağrımız vardır, coğrafyanın demografik yapısıyla oynamayın. Ne olursa olsun kendi topraklarımızda yaşamımızı sürdürmeliyiz. Önceden tespiti yapılmadığı için bu kadar mağduriyet yaşandı. Halkı savunmasız bıraktılar. Her zaman yerinde yaşamı savunacağız. Kayyumlar olmasaydı bu kadar eksiklikler olmazdı. Kayyumların elinde olan belediyeler yardımları ulaştıramadı. Halkın hepsi biliyor ki devlet rol ve misyonunu yerine getirmedi. Amed 50 yıllık mücadelenin getirdiğiyle bu dayanışmayı ördü. Dermanımız halkımızdır, halkımızın organize olmasıdır. Halen yüzlerce insanımız enkaz altında, dışarıda, evsizler, birbirimize sahip çıkalım. Dayanışma elimizi halkımıza uzatalım.”