İnsan Hakları İzleme Örgütü ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) ortak açıklamasında Türkiye’deki düzenleyici kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bugüne kadar Instagram'a erişimin engellenmesi kararının gerekçesini yayınlamadığı hatırlatıldı.
Ancak bu kararın, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iletişim direktörünün Instagram'ın ana şirketi Meta'yı 31 Temmuz'da İran'da öldürülen Hamas'ın eski siyasi büro başkanı İsmail Haniye ile ilgili taziye mesajlarını kaldırmakla suçlamasından iki gün sonra geldiği belirtildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Teknoloji ve Haklar Direktör Yardımcısı Deborah Brown, "Bir sosyal medya platformunun tamamına, herkesi etkileyecek şekilde erişim engeli getirilmesi, Türkiye'deki milyonlarca kullanıcının ifade ve bilgi edinme özgürlüğünü ihlal eden son derece orantısız bir önlemdir ve derhal geri alınmalıdır" dedi.
Brown, "bir hükümetin bir platformun bazı içerikleri kaldırma ya da bazı içeriklere izin verme konusundaki kararlarıyla hemfikir olmaması, o platforma erişimi tümüyle engellemek için asla bir bahane olamaz" dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ve İfade Özgürlüğü Derneği, erişimin yeniden sağlanması için Türkiye hükümetinin derhal harekete geçmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Açıklamada, “Son yıllarda medyaya yönelik geniş çaplı baskıların uygulandığı Türkiye'de insanların bağımsız haber ve bilgilere erişebildiği ve kendilerini nispeten özgürce ifade edebildiği son alanlardan biri sosyal medya platformlarıdır. Yetkililere web sitelerini ve diğer çevrimiçi içerikleri keyfi olarak engelleme ve kaldırma yetkisi veren Türkiye'nin kısıtlayıcı internet yasasına rağmen, milyonlarca kişi sosyal medya platformlarını kullanmaktadır” denildi.
İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi, 2024 Mart ayı sonu itibariyle Türkiye'nin bir milyondan fazla web sitesinin erişime engellediğini açıklamıştı.
İfade Özgürlüğü Derneği (“İFÖD”) kurucularından Profesör Yaman Akdeniz, "Instagram platformuna erişimin engellenmesi sadece orantısız değil aynı zamanda keyfidir, zira BTK tarafından alınan kararın detayları açıklanmamıştır ve engelleme kararı bir mahkeme kararı olmaksızın verilmiştir" dedi.
Akdeniz "Bu durum ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim haklarını açıkça ihlal ettiği gibi, aynı zamanda mahkemeler tarafından etkili bir hukuk yolu sunulmasını güvence altına alan Anayasa hükmünü de ihlal etmektedir" ifadelerini kullandı.