Hukuk örgütleri: Tahir Elçi'nin katilleri korundu

Hukuk örgütleri, katledilmesinin yıl dönümünde Tahir Elçi için açıklamalar yaptı, katillerin yargılanmadığına dikkat çekti.

Amed’in Sûr ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde Türk devlet güçlerince katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 8’inci yılında birçok kentte yapılan açıklamalar ile anıldı.

ADANA

Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Adliyesi önünde açıklama yaptı. Eyleme hukuk ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri de katıldı. Ortak basın metnini Adana Barosu Genel Sekreteri İlker Mengü okudu.

Mengü, "Yargı mercileri ne yazık ki aradan 8 yıl geçmiş olmasına rağmen hala üzerine düşeni bugüne kadar yapmadı. Bizler Adana Barosu, insan hakları savunucuları ve Tahir Elçi’nin arkadaşları olarak, katledilişinin yıldönümünde Tahir Elçi davasının aydınlatılmasını istiyoruz. Gerçek failler ortaya çıkarılsın, cezalandırılsın istiyoruz. Bu yolda mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir" dedi.

İHD Adana Şube Başkanı avukat Yakup Ataş da, Elçi'nin barışı savunduğu için katledildiğini belirtti.

ANTALYA

İHD ve ÇHD Antalya şubeleri, Antalya Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Antalya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Avukat Ulaş Ertaş okudu. Elçi'nin kameraların önünde canlı yayında katledildiğini anımsatan Ertaş, "Tahir Elçi’nin katli de, cinayetin üzerinin örtülmeye çalışılması da, devleti yönetenlerin 2015 yılında yeniden Ağar’ların, Çiller’lerin, Çakıcı’ların döneminin kanlı-karanlık, hukuksuzluk siyasetini kuşandığının da göstergesiydi" diye belirtti.

MERSİN

İHD, ÖHD, ÇHD, Demokratik Avukatlar Grubu (DAG) ve Adalet İçin Hukukçular Platformu Mersin Şubeleri, Mersin Adliyesi bahçesinde açıklama gerçekleştirdi. Üzerinde Elçi’nin fotoğrafının bulunduğu Kürtçe ve Türkçe “Seni unutmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya, basın mensupları “savcılık talimatı” denilerek alınmadı.

ÖHD Mersin Şube Eşbaşkanı İbrahim Kaya, "Yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmeyecek, Tahir Elçi'yi ezilen bir halkın başı dik, onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız” diye konuştu.

İZMİR

İHD, ÖHD ve ÇHD İzmir şubeleri, İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme HDP İzmir İl Örgütü yöneticileri de destek verdi. ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Şükran Öztürk, "Tahir Elçi cinayetinin ne amaçla, kimler tarafından işlendiği vicdanlarda bellidir" dedi.

ANKARA

ÖHD, ÇHD, Adalet İçin Hukukçular, Toplumsal Hukuk, Demokrasi İçin Hukukçular ile Hukukçu Dayanışması, Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı okuyan ÖHD Ankara Şube Eşbaşkanı Arzu Kurt, Tahir Elçi’yi vuran kişi ve vurulduğu anı gösteren herhangi bir görüntü kaydının bulunmadığına dikkat çekerek, Elçi’nin davasının takipçisi olacaklarını söyledi.

WAN

Wan Emek ve Demokrasi Platformu, İHD Wan Şubesi'nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Wan Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. Rojbin Bor, “Bilinmelidir ki bu dava, kalbinde sevgiyi yaşatan herkesin davasıdır" dedi.

İSTANBUL

ÖHD, ÇHD, Adalet İçin Hukukçular, Avukat Hareketi, Avukat Dayanışması, Çağdaş Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ve Demokrasi İçin Hukukçular, Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini ÖHD üyesi Avukat Çağla Leyla Kaya okudu.

Çağla Leyla Kaya, “Geride kalan sekiz yıl içerisinde, meslektaşımızın bugün aramızda olmayışının siyasal sorumluları; savaş politikasında derinleşirken, hukuku ve tüm yargı mekanizmalarını tekçi yönetim anlayışının en temel enstrümanı olarak belirlediler. Kürt kimliği nedeni ile hedef gösterilen Tahir Elçi'yi, ödün vermeden yürüttüğü insan hakları, adalet ve onurlu avukat mücadelesi ile sevgi ve saygıyla anıyor; kendisinin ve kendisi gibi mücadelede yitirdiğimiz diğer meslektaşlarımızın mücadelelerini sürdürmek konusunda söz veriyoruz.”