Hukuk örgütlerinden Erdoğan ve bakanlar hakkında suç duyurusu

Hukuk örgütleri, depremde on binlerce canın hayatını kaybetmesine yol açan ihmal zinciri nedeniyle Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlıklar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hukuk örgütleri, deprem öncesi ve sonrası görevlerini yerine getirmeyen Cumhurbaşkanı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar hakkında Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu öncesi hukuk örgütleri adına açıklama ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Esra Bilen tarafından okundu. “Deprem değil katliam” yazılı pankartının açıldığı eylemde Bilen, deprem her ne kadar doğal afet kabul edilse de, ihmaller nedeniyle katliama dönüştüğünü vurguladı.

Depremin ağır hasar verdiği bütün illerin önceden deprem bölgesi olarak bilindiğine işaret eden Bilen, buna rağmen uygun olmayan zeminlere dayanıksız ve mevzuata aykırı binaların yapıldığını kaydetti.

‘KASTEN İŞLENMİŞ CİNAYETTİR'

Deprem sırasında pek çok kamu binası, okul, hastane, öğrenci yurdu, köprü, tren yolları, otoyollar, elektrik, su alt yapılarının hasar gördüğünü hatırlatan Bilen, “Bu binaların enkazı altında insanlar kalmıştır. Bizzat devlet tarafından yapılan kamu binalarının bu derece ağır hasar görmesi öncelikli olarak yapının inşa edildiği zeminin doğru seçilmemesinden veya zemine uygun yapı yapılmamasından ve ilgili mevzuata aykırılıktan kaynaklanmıştır. Açıkça söylemek gerekir ki bu durum nedeniyle yaşanan her can kaybı; kasten işlenmiş cinayettir” dedi.

 TÜM SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

“Deprem her ne kadar doğal afet olsa da, sorumluların deprem öncesinde ve deprem sonrasında görevlerini yerine getirmemeleri ve ihmalleri nedeniyle katliama dönüşmüştür” diyen Bilen, aralarında Cumhurbaşkanı ile ilgili tüm bakan ve sorumlular hakkında “Olası kastla öldürme, kasten ve olası kastla yaralama, ihmali davranışla olası kastla, bilinçli taksirle öldürme, ihmali davranışla olası kastla, bilinçli taksirle yaralama, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal”den Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç durusunda bulunacaklarını duyurdu.
Bilen, şunları kaydetti: “ Aralarında Cumhurbaşkanı ile tüm bakanlar yine depremin meydana geldiği il valileri ile belediye başkanları ve kayyumlar; depremde yıkılan ağır hasar gören binaları yapan müteahhitler; depremde yıkılan ağır hasar gören binaların projelerini hazırlayan mimar ve mühendisler; depremde yıkılan ağır hasar gören binaların kontrol mühendisleri, imar izni veren belediye imar müdürleri; depremde yıkılan ağır hasar gören binaların sorumlusu yapı denetim firmaları yetkilileri yani kısacası bizim tespit ettiğimiz ve savcılığın re’sen tespit edeceği tüm şüpheliler yönünden yapılacak soruşturma neticesinde kasten ve olası kastla öldürme, kasten ve olası kastla yaralama, ihmali davranışla olası kastla, bilinçli taksirle öldürme, ihmali davranışla olası kastla, bilinçli taksirle yaralama, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal suçları ile soruşturma sürecinde ortaya çıkacak suçlar açısından iddianame düzenlenerek kamu davası açılması ve cezalandırılmaları talebiyle suç duyurusunda bulunduk.”