Hukukçular: Gasp talimatını 'Erdoğan' verdi

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığını kazanan Abdullah Zeydan'a mazbata verilmeyerek gerçekleştirilen irade gaspına tepki gösteren hukukçular, seçim sürecinde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu saldırıların olacağının işaretini verdiği söyledi.

WAN'DA HALKIN İRADESİNE SALDIRI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesinin AKP’nin talimatıyla gasp edilmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Başta Wan halkı olmak üzere Kürt halkı sokaklara çıkarken hukukçular ve insan hakları aktivistleri de irade gaspına tepki gösterdi.

'BU GASP PLANLI BİR ÖRGÜTLENMEDİR

İHD Wan Şube eski Başkanı Mehmet Karataş, seçim sürecinde Erdoğan’ın açıklamalarının satır aralarında bu saldırıların olacağı belli olduğunu söyledi. Bu gaspın aniden ortaya çıkan bir durum olmadığını söyleyen Karataş "Planlı bir örgütlenmedir. Bunu devamının olacağı da kesindir. Diğer belediyelerin gaspı için başvuracaklar. İpekyolu belediyesi için başvurulduğu söylenmektedir. Özelikle DEM Parti ‘kendisini kanıtlasın’ temalı konuşmasında Erdoğan, demokratik legal alana her türlü hukuksuz saldırının olacağı beyan ediyordu. Son balkon konuşmasında da aynı minvalde açıklama da bulundu" dedi

'TOPYEKÜN BİR SALDIRININ BAŞLANGICIDIR'

Yaşanan olayın hukuk ile bağlantılı hiçbir gerekçesi olmadığını belirten Karataş, şöyle konuştu: "Bu nedenle kesinleşmiş yargı kararının  temyiz kanun yolu açık iken Yargıtay'ın da yetkisini gasp ederek halkın iradesine saldırdıkları görüşmektedir. Münferit saldırılar değildir. Geniş kapsamlı bir topyekün saldırının başlangıcıdır. Memnu haklarının kaldırılması kararı verenler bir dönem burada büyük hukuksuzluklara sebep olan kişi olduğu da gözden kaçırılması gerekir. YSK itirazı devam etmektedir. Mazbatanın verilmesine dair karara şerh koyan görüş hukuka dair umutları canlı tutmakla birlikte toplumsal muhalefetin kaybedildiği ülkede bu saldırılar devam edecektir."

'HALK KABUL ETMEYECEK'

Wan’da halkın iradesine karşı bir saldırı girişimi söz konusu olduğunu belirten Avukat Cemal Demir, halkın iradesi ve tercihine yapılan hukuk dışı saldırıları halkın kabul etmeyeceğini söyledi.

“AKP il Başkanlığı’nın Van il Seçim kuruluna yapmış olduğu başvuru üzerine Mazbata’nın Abdullah Zeydan a değil, AKP adayına verilmesi yönünde bir karar alınmış. Bu karara karşı Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz yapılacaktır” diyen Demir, beklentilerinin bu kararın ortadan kaldırılması olduğunu ifade etti. Kararın hem hukuka aykırı hem de gayri ahlaki olduğunu belirten Demir “Diğer yandan sürecin bu şekilde sonuçlanması halinde hukuk dışılığı bir tarafa bırakalım artık bir tuzak hukukuyla bir saldırı hukukuyla karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha görmüş olacağız" şeklinde konuştu.

'TALİMAT ADALET BAKANLIĞI'NDAN'

İHD Wan Şube Yöneticisi Avukat Sinan Heval Aras ise, Wan Büyükşehir Belediyesi'nin gasp edilmesine tepki göstererek şunları dile getirdi: "Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın 2022 yılında memnu haklarını iadesi etme kararı var. Bu karar kesinleşmiş bir karar. Dolayısıyla bu karara istinaden belediye başkanlığı aday başvurusu için belgeler sunuldu. Belgelerde eğer bir eksiklik ve belediye başkanlığına bir engel varsa, zaten dosyası kabul edilmez.  Dolasıyla usulüne uygun olarak hazırlanmış yeterliliği uygun belgeler sunulmuş. Fakat Adalet Bakanlığı Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat vererek ek bir karar aldırtıyor. Bu kararın aslında kesinleşmesi gerekirken, kesinleşmeden bu karar alınıyor. Doğasıyla ortada yapılan, tamamen seçim kanununa aykırı bir işlem."