IPI: Türkiye’de depremden sonra gazetecilerin durumu kötüleşti

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’de 6 Şubat depremlerinden sonra gazetecilerin durumunun daha da kötüleştiğini belirtti.

Basın özgürlüğünü savunan örgüt IPI’nin Müdürü Frane Maroevic, Ankara ziyaretinde AFP’ye verdiği söyleşide, "Türkiye'de ifade özgürlüğü yıllar içinde kötüleşti ve olağanüstü hal gazeteciler için daha fazla zorluk ekledi” dedi.

6 Şubat depremlerinden iki gün sonra, depremden etkilenen 11 bölgede olağanüstü hali ilan edilerek, basına daha fazla kısıtlamalar getirilmişti. Etkilenen bölgelerde çalışmak için Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’ndan akreditasyon almak zorunlu hale getirildi. AKP rejimi bununla da yetinmeyerek, hükümeti felaketten dolayı eleştirenleri tutuklamaya başladı.

Depremin ağır etkilediği Antakya’ya salı günü ziyarette bulunan Maroevic, “Açık ki yetkililer gazetecilerin sahada bağımsız bir şekilde çalışmasını engelliyor” dedi.

SEÇİMLER ÖNCESİ BASKILAR ARTABİLİR

Maroevic, 14 Mayıs’ta öngörülen genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken gazetecilere yönelik baskının “daha da artma” riski olduğuna dikkat çekti.

Dezenformasyon yasasını da hatırlatan Maroevic, "Gazetecilerin şeytanlaştırılması (...) onları tehlikeye atıyor. Bu, bireylerin onlara saldırmayı meşru gördüğü bir atmosfer yaratıyor" dedi.

Maroevic, "İfade özgürlüğü olmadan özgür seçimler yapmak neredeyse imkansız" diye uyardı.

IPI Müdürü, ziyareti sırasında Türk yetkililer ile görüşmek istediğini ancak görüşme talebinin yanıtsız kaldığını söyledi.