GÖRÜNTÜLÜ

Irak konsolosluğu önünde "Bimre Îxanet" sloganları

NAV-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisinin ortak çağrısıyla, Irak Başkonsolosluğu önünde faşist Türk devletinin işgal saldırılarına ve Barzani'nin ihanetine karşı bir eylem gerçekleştirildi.

İŞGAL SALDIRILARINA KARŞI EYLEM

Almanya’nın başkenti Berlin’deki eylem öncesinde NAV-Berlin heyeti, Irak Başkonsolosluğu'na yazılı taleplerini içeren dosyayı sundu ve Başkonsolosluğa siyah bir çelenk bıraktı.

Heyet adına yapılan konuşmada 15 Haziran 2024'ten bu yana Başure Kurdistan’da yeni bir askeri harekât başlatıldığı ifade edilerek Irak devletinin kendi topraklarının işgaline sessiz kalmaması gerektiği vurgulandı. Saldırıların gerçek hedefinin uzun vadeli ilhak ve Kürt bölgesi üzerinde kontrol sağlamak olduğunu belirten heyet “KDP, Türkiye ile yaptığı skandal anlaşmalarla Kürt halkının çıkarlarına karşı gelmiştir. Halkını koruma görevini yerine getirmek yerine, onlarca yıldır Kürtleri baskı altında tutan bir devletle iş birliği yapıyor. Bu ihanet derhal sona ermelidir! Kürt toplumu, KDP'nin kendi çıkarlarını halkımızın özgürlüğü ve güvenliğinin önüne koymasına izin vermeyecektir. Irak hükümeti, Türkiye'nin Irak topraklarındaki askeri saldırılarını tolere ederek kendi egemenliğini hiçe saymıştır. Türkiye'ye karşı bu boyun eğme kabul edilemez. Irak hükümetinden nihayet sorumluluk almasını ve Irak'ın egemenliğini savunmasını talep ediyoruz” dedi.

İşgal harekâtının başlangıcından bu yana 381 bombalamanın gerçekleştiğini ve 6.800 hektardan fazla tarım arazisinin yandığını, binlerce insanın da evlerinden olduğunu belirten “Irak hükümeti, Türk askeri operasyonlarına karşı derhal önlemler almalı ve egemenliğini savunmalıdır. Uluslararası toplum, Türk saldırganlığını kınamalı ve Irak'ın egemenliğini korumak için önlemler almalıdır. Tüm Kürt güçleri, bu tehditlere karşı birleşmeye ve kararlı bir direniş göstermeye çağrılmaktadır. Tavizlerin zamanı geçti. Şimdi, Kürt halkının hakları ve özgürlüğü için kararlı bir şekilde harekete geçme zamanıdır. Kürt toplumu, meşru talepleri yerine getirilene ve adalet sağlanana kadar huzur bulmayacaktır” dedi.

Eylemin devamında söz alan diğer konuşmacılar, başta Irak devletinin ardından dünya kamuoyunun NATO üyesi bir devletin başka bir ülkenin topraklarını işgal etmesine, köyleri bombalayıp boşaltmasına, ekolojiye geri alınamayacak zararlar vermesi karşısında suskunluğunun kabul edilemez olduğunu vurguladı. KDP/Barzani ihanetinin mutlaka hesabının sorulacağını söyleyen konuşmacılar, Irak devleti için bugün belki bir tehdit olarak görünmese bile yarın onlar için de sorun olacağını belirtti. Faşist Türk devletinin, konuşmalarında Türkiye sınırlarının günümüz Suriye veya Irak hattıyla sınırlı kalmayacağını, Osmanlı döneminde olduğu gibi tekrar genişleyeceğini ifade ettiğini hatırlattı.

Eylem boyunca "Hoch die internationale Solidarität!" ve "Bimre îxanet!" sloganları atıldı.