Halepçe, Beyazıt ve Gazi katliamları kınandı

Halepçe, Beyazıt ve Gazi katliamlarında yaşamını yitirenler çok sayıda kentte düzenlenen etkinliklerle anıldı.

KATLİAMLAR KINANDI

Halepçe Katliamı,  Beyazıt Katliamı ve Gazi Mahallesi Katliamı’nda yaşamını yitirenler birçok kentte düzenlenen çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı. 

 

İZMİR  

İzmir Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) çağrısıyla Halepçe ve Beyazıt katliamlarına ilişkin DEM Parti İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Açıklama yapılan salona Halepçe Katliamını hatırlatan elma ve karanfiller koyuldu. Anmaya ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Rahime Turan, Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Katliamlarda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, " Katledilenlerin anısına mücadeleyi büyüteceğiz" dedi

Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Avesta) üyesi Ramazan Kaygısız da, katledilenler anısına yazılan şiiri okudu. 

 

ADANA 

DEM Parti Adana İl Örgütü, Halepçe Katliamı’na ilişkin İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Helebçe naye ji bir kirin" pankartının açıldığı açıklamayı DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir yaptı. Seyfettin Aydemir. "Bütün bu katliam ve yıldırma politikalarına karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyor" diye belirtti.

Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Edayı Mahfuz Güleryüzda, bu ülkeye barış getirmek için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

 

AMED 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Amed'in Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'nda açıklama yaptı. Açıklamada, "Helebçe na ye ji bîrkirin /Halepçe unutulmayacak"  pankart açıldı. Açıklama metnini okuyan Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Baver Babur, "Halepçe katliamını unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız" diye belirtti.

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin şöyle konuştu: "Biz beraber yaşama kültürünün kutsiyetini yaşarken yaşamadığımız zulüm kalmadı. Tüm bu zulümlere rağmen milyonlar olarak tanımlanan Kürtler, tüm dünyada siyaseti belirleyen bir aktör haline geldi. Biz Kürtler, hiçbir zaman acılarımıza ve değerlerimize sırtımızı dönmedik. Halepçe de bunlardan biri, her zaman anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz."

 

SÊRT 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti tarafından Halepçe Katliamı’na dair basın açıklaması yapıldı. DEM Parti İl Örgütü önünde yapılan açıklamada, “Em Komkujiya Helepçe ji bîr nakin/ Halepçe Katliamı’nı unutmayacağız” yazılı pankart açıldı. Açıklamaya il, ilçe örgütü yöneticileri DEM Parti Sêrt belediye eşbaşkan adayları Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA) aktivistleri katıldı. 

 

RIHA 

Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Halepçe Katliamı’na ilişkin merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Platform Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Riha Şubesi Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, katliamda yaşananları hatırlatarak, katliamın günümüzde farklı yöntemler ile sürdürüldüğünü ifade etti.

DEM Parti de Riha'nın Sêwereg (Siverek), Serêkaniyê (Ceylanpınar), Wêranşar (Viranşehir), Curnê Reş (Hilvan), Hewag (Bozova), Pirsûs (Suruç), Bêrecûk (Birecik) ve Xelfetî’de (Halfeti) parti binaları önünde açıklama yaparak, katliamı kınadı. 

 

COLEMÊRG

OEM Parti Colemêrg Seçim Bürosu önünde yapılan açıklamaya, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak, DEM Parti Colemêrg Belediyesi Eşbaşkan adayları, DEM Parti ve DBP İl Örgütü yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Burada yapılan açıklama metnini DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut okudu. Hümeyra Armut, “Halepçe Katliamı’nın yıldönümünde, insanlık düşmanı bu kitle katliamını düzenleyenleri bir kez daha lanetliyoruz” dedi.

 

 ÎDİR

TJA ile DBP ve DEM Parti Îdir İl Örgütleri, Cumhuriyet Caddesi’nde basın açıklaması yaptı.  Açıklama, katledilenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Açıklamada söz alan DBP Îdir İl Eşbaşkanı Mehmet Sekman, “Enfal Hareketi süresince 4500 köy ya zehirli gaz atılarak veya dozerlerle evler yıkılarak insansızlaştırıldı ve yaklaşık 180 bin insan katledildi” diye konuştu.

 

BEDLÎS

DEM Parti Tetwan İlçe Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Halepçe insanlığın günahı vicdanın utancıdır” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Şehid namirin” sloganı atıldı.

Açıklamada basın metnini okuyan DEM Parti Bedlîs İl Eşbaşkanı Fikret Birlik, “Baskı, katliam ve şiddet yöntemleri karşısında Kürtler barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesini büyüterek, Ortadoğu’da bir arada yaşamın imkanlarını yarattı. Katliamın yıl dönümünde, Kürt ve insanlık düşmanı bu katliamı düzenleyenleri lanetliyoruz” dedi.

DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç ise şunları dile getirdi:  “Tarih aktı ve mücadele devam etti. Özgürlük mücadelesinde Irak Kurdistan’ındaki Kürt halkı önemli bir mevzi kazandı. Irak Kurdistan’ı dışında yaşan Suriye, İran ve Türkiye Kurdistanlarında yaşayanların özgürlük özlemini ortadan kaldırdı mı? Hayır, bunu da yapamadılar. Bu aslında Kürt halkına karşı düşmanlık politikalarının sürdüren herkese önemli bir tarihsel ders olmalıdır.”

 

WAN

Wan Demokrasi ve Emek Platformu da, Aydın Perihan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Ekrem Pala okudu. Pala, Halepçe, Gazi ve Beyazıt özelinde insanlığa bu acıları yaşatanları kınadıklarını belirtti.

 

ÊLIH 

DBP Êlih İl Örgütü, Halepçe Katliamı’nın yıldönümüne elişkin parti binası önünde açıklama yaptı. 

“Komkujiya Halepçe sûcê mirovahiyê ye, em şermezar dikin, daye bêhna sêva tê / Halepçe Katliamı insanlık suçudur, kınıyoruz. Anne elma kokusu geliyor” pankartının açıldığı açıklamada, DBP Êlih İl Örgütü Eşbaşkanı Resul Çetin basın metnini okudu.

DEM Partili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Diktatörler fırsat buldukça Kürtleri katletmeye çalıştı. Ama bizi yok edemezler, biz dostça diğer halklara birlikte yaşamayı seçtik. Yaşadığımız sürece katledilen halkımızı anmaya, anılarını yaşatmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Grup, yapılan açıklamanın ardından DBP binasına geçerek katliamı anlatan belgeseli izledi. 

 

ŞIRNEX

DBP ve DEM Parti Şirnex İl Örgütü, Halepçe ve Beyazıt katliamının yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması yaptı.  Açıklamayı yapan DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Nurcan Altürk, “Bütün bu katliam ve yıldırma politikalarına karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyor Halepçe ve Beyazıt Katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz” diye belirtti.

Şirnex’ın Hezex (İdi), Cizîr (Cizre) ve Silopiya (Silopi) ilçelerinde de açıklamalar yapıldı.