Kadifekale’de Newroz’un startı verildi

İzmir Newroz Tertip Komitesi, devleti yasak kararına rağmen Rahşan Demirel’in bedenini ateşe verdiği Kadifekale’de Newroz startını verdi.

İzmir Newroz Tertip Komitesi, Newroz startını 1992’de Rahşan Demirel’in bedenini ateşe verdiği İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kadifekale Mahallesi'nde vermek istedi. 

Ancak Kadifekale polis ablukasına alındı ve İçişleri Bakanlığı bölgenin SİT alanı olduğu gerekçesiyle ateş yakılmasına izin vermedi. 

Buna rağmen kutlamaya katılan çok sayıda kişi “Biji Newroz”, “Yaşasın Newroz” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla protestoda bulundu. 

Bir açıklamada bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Eşbaşkanları Mehmet Kuruş ile Vezan Karabulut, yasaklamalara tepki gösterdi.

Mehmet Kuruş,  “17 Mart saat 12’de Gündoğdu Meydan’ında görkemli bir şekilde kutlayarak, bu yasakçı anlayışa karşı cevap vereceğiz. Hiçbir güç haklı ve meşru olan Newroz Bayram’nı engelleyemez. Biji Newroz, Newroz kutlu olsun”  dedi.

Dehaklara karşı Kawaların mücadelesinin sürdüğünü vurgulayan Vezan Karabulut ise, “Newroz Bayramı, bayram olmaktan çıktı. Dehaklara karşı mücadele günü oldu. Yaşasın Newroz, yaşasın Kawalar, kahrolsun Dehaklar” ifadelerini kullandı. 

Kitle daha sonra yasakları tanımayarak, sloganlar, Newroz şarkıları ve zılgıtlar eşliğinde kale içinde yürüyüş gerçekleştirdi. Kitle ayrıca kale dışında halaylar çekti.