Kardeşinin cenazesine katılacak tutsaktan 135 bin TL istendi

Hapishane yönetimi, kardeşinin cenazesine katılmak isteyen tutsaktan 135 bin TL istedi. Yine başka bir tutsaktan da cenazeye katılım için 75 bin TL istendi.

Antalya Yüksek Güvenlikli Cezaevi idaresi kardeşinin cenazesine katılmak isteyen tutsaktan 135 bin lira yol masrafı talep etti. Aile, istenen miktarı ödeyemeyince cezaevi yönetimi rakamı 35 bin liraya düşürdü.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, tutsakların yakınlarının cenazelerine katılımı ve uzak yerlere sevk edilmeleri sonrasında yaşanan ihlallere ilişkin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvurdu.

Başvurudaki bilgilere göre, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan siyasi tutsak Tenzile Acar ve ailesi, 25 Kasım’da Şirnex’te yaşamını yitiren dedesi Murat Acar’ın cenazesine katılma talebinde bulundu. Ancak cezaevi yönetimi Acar’ın cenazeye katılımı için aileden yol masrafı için 75 bin lira para istedi. Ailenin, meblağa itirazı üzerine cezaevi yönetimi bu kez cenazeye katılım bedeli olarak aileden 65 bin lira istedi. Cezaevi, bu miktarın banka yolu yerine aileden akşam saatlerinde elden teslim edilmesini istedi. Aile, bu üzerine akşam saatlerinde cenazeye katılım bedeli olarak 65 bin lirayı alıp cezaevine gitti. Ancak cezaevi, daha sonra Acar’ın cenazeye katılımı için aldığı karardan vazgeçti.

Uysal Aslan’ın yaptığı başvuruda ayrıca, Antalya Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutsak olan Kemal Demirbaş’ın 17 Kasım’da yaşamını yitiren kardeşi Zeliha Demirbaş’ın cenazesine katılma talebine karşılık olarak da 135 bin lira istendiğini, aile bunu ödeyemeyince 35 bin liraya düşürüldüğünü kaydetti.