Kayıp yakınları, Musa Anter için buluştu

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, devlet güçlerince katledilen Musa Anter için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminin 546’ncı haftasında Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. Eylemde, 20 Eylül 1992’de katledilen Kürt Yazar Musa Anter'in hikâyesi okundu. Eyleme kayıp yakınları ve İHD üyelerinin yanı sıra, Anter'in oğlu Dicle Anter de katıldı.

İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, Apê Musa’nın yaşam hikâyesini şöyle özetledi:

"Musa Anter 1920 yılında Mardin'e bağlı Nusaybin ilçesinin Eskimağara köyünde doğdu. İlkokulu Mardin'de okuduktan sonra ortaokul ve liseyi Adana'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1944 yılında Ayşe Hale ile evliliğinden 3 çocukları bulunmaktadır.  İlk kez gözaltına alınması öğrencilik yıllarında oldu.

İleri Yurt gazetesini çıkaran Anter, yayımladığı Kürtçe şiiri ‘Qimil / Kımıl’sebebiyle 1959 yılında 49'lar davasında idamla yargılandı. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucularındandı. 27 Mayıs Darbesi'nde aftan yararlanarak serbest kalan Anter, cezaevinden çıktıktan sonra Deng, Barış Dünyası ve Yön dergilerinde yazdı. 1963'te 23'ler davası ile tekrar cezaevine girdi. 12 Eylül Darbesi'nde Kürtçülük propagandası yapmaktan tutuklandı. Toplam 11,5 yıl hapis yattı.”

Anter'in 20 Eylül 1992'de Amed Seyrantepe'de uğradığı silahlı saldırıda sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak katledildiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan; Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM için öldürüldüğünü söylemiştir. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın isteği üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nda, Anter cinayetinin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından planlanıp uygulandığı yer almıştır.

Ape Musa’nın faillerini JİTEM itirafçılarının beyanlarından cinayeti işleyenlerin devletin karanlık odakları olarak bilinen JİTEM’in üstlendiği aşikar olmasına rağmen failler bulunmak istenmedi. Mahkemeler yıllar sürdü. Yapılan yargılama artık bir cezasızlık politikasına döndü. 30 yıla dayanan davanın 36’ncı duruşması Ankara’daki Sıhhiye adliyesinde bulunan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargılamanın son celsesinde duruşma zamanaşımı süresinden bir gün sonraya yani 21 Eylül 2022’e ertelendi.”