KCDK-E: 40 gün geçti, hala depremzedelerin yaraları sarılmadı

Mereş merkezli depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen hala milyonlarca insanın yaralarının sarılmadığına dikkat çeken KCDK-E, yaşanan felaketin sorumlusunun AKP-MHP faşist iktidarı olduğuna vurgu yaptı.

Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E),  Mereş merkezli depremin 40. gününe ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen hala milyonlarca insanın mağdur olduğu ve acılarıyla başbaşa bırakılan halkın yasını dahi tutamadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “AKP-MHP faşist iktidarı tarafından yüzyılın felaketi olarak ifade edilen deprem rant, risk bölgeleri üzerinde inşa edilen on binlerce konutun yüz binlerin katledilmesine yol açan bir soykırıma dönüşmüştür. İktidar yüzyılın felaketi diyor ama, ilk günden hiçbir müdahale yapmayarak yüzyılın felaketini yaşattı.

Köprüler, yollar yapmakla övünen faşist iktidar, deprem karşısında hiçbir şey yapmayarak yüz binleri enkaz altında ölüme terk etti. 1 milyondan fazla insan konut ve barınma sorunu yaşıyor. Sağlık sorunları ve oluşan hastalıklara karşı halk kaderine terk edilmiş durumdadır. Tüm bütçesini Kürt düşmanlığına ayıran Türk devleti çatışmasızlık kararına rağmen Kurdistan’da katliamlarını ve soykırım saldırılarına sürdürmektedir. Bütçenin neredeyse en büyük bölümünü katliama ve savaşa ayıran bu iktidar deprem felaketi karşısında halkı kaderine terk ediyor. Siyasi sorumluluğun merkezinde olan iktidar suçu kendi dışında arıyor. Çarpık yapılaşmayı açık hale getiren iktidar bu felaketin sorumlusudur. Hesap sorulacaksa, sadece müteahhitlerden değil, yapı denetim firmalarından, belediyelere yerleştirilmiş olan iktidar kadrolarından ve bu mekanizmayı yöneten iktidardan hesap sorulmalıdır.

Afet Müdahale Planı çökmüştür. Devletin hiçbir planı ve projesi yoktur. 40. gününde acılarını ve yaralarını sarmak isteyen halk toplumsal dayanışma ile ayakta durmaya çalışıyor. İktidar ise halkı yalnız bırakmaya devam ediyor. Toplanan 116 milyar TL bağış ortada yok. Deprem bölgesinde yaşayan halkımız inançları, gelenekleri ve göreneklerine göre defnedilmek yerine alelacele enkaz altına gömüldü. Deprem bölgesinde barınma başta olmak üzere, sağlık, gıda gibi temel sorunlar aciliyetini korumaktadır. Halkımız kendine reva görülen bu muameleden dolayı kendisini yalnızlığa ve ölüme terk eden faşist iktidardan hesap soracaktır. Seçimler yaklaşırken 14 Mayıs’ta sandıklara giderek bu iktidarı olması gereken yere gönderecektir.

KCDK-E olarak felaketin 40. gününde hayatına kaybeden ailelerin acılarını unutmadığımızı ve dayanışmayı sürdüreceğimizin sözünü yineliyoruz. Yaralıların acilen iyileşmesi, barınma başta olmak üzere tüm ihtiyaçların ortaklaşa giderilmesi için kararlılıkla dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”