KCK, Qamişlo ve Gazi Katliamı şehitlerini andı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 12 Mart 1995 Gazi Mahallesi Katliamı ve 12 Mart 2004 Qamişlo Katliamı şehitlerini andı. KCK ayrıca Şeladizê’deki katliamdan KDP’nin de sorumlu olduğunu ifade etti.

QAMIŞLO VE GAZİ KATLİAMLARI

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı Gazi Mahallesi ve Qamişlo katliamlarının yıl dönümleri vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Katliamda katledilenleri anan KCK, Şeladizê’deki saldırıdan da Türk devletinin yanı sıra KDP’nin de sorumlu olduğunu kaydetti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı'nın açıklaması şu şekilde:

“12 Mart 1995'te İstanbul Gazi mahallesinde, 12 Mart 2004'te ise Qamişlo kent standında faşist devlet güçleri tarafından katliamlar gerçekleştirilmiştir. Bu katliamları bir kez daha kınıyor, her iki katliamda yaşamını yitirenler şahsında bütün devrim ve demokrasi şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz.

KATLİAM POLİTİKALARI BUGÜN AKP-MHP TARAFINDAN SÜRDÜRÜLÜYOR

Gazi Katliamı soykırımcı sömürgeci Türk devletinin Kürtlere, Alevilere, sosyalistlere yönelik katliamların bir devamı olarak gerçekleştirilmiş ve birçok katliamda olduğu gibi Gazi Katliamında da halklar ve halkların ortak mücadelesi hedef alınmıştır. Kurdistan'da gelişen mücadele ile Türkiye sosyalist ve demokrasi mücadelesi 1990’lı yıllarla birlikte ortak mücadele zemininde buluşmaya başlamıştır. Kurdistan ve Türkiye'deki mücadelenin buluşması sömürgeci faşist zihniyeti ve politikaları tehlikeye koyduğundan, Türk devleti önce paramiliter güçleri, akabinde ise doğrudan resmi polis ve jandarma güçlerini halka saldırtarak büyük bir katliam gerçekleştirmiştir. Devletin bu politikası bugün de değişmemiş, AKP-MHP tarafından sürdürülmektedir. Faşist AKP-MHP iktidarı Kürt halkıyla Türkiye halklarının, Alevilerin, kadınların, demokrasi güçlerinin bir araya gelmelerini önlemek için özel savaş politikaları eşliğinde saldırı ve katliamlar yapmaya devam ediyor. Ancak geçmişte olduğu gibi bugün de daha fazla güç birliği yapılarak bu politikalara karşı durulmalıdır. Katliamlara verilecek en doğru cevap halkların demokratik ittifaklarını ve birlikteliklerini daha fazla güçlendirmeleridir.

QAMIŞLO KATLİAMIYLA İÇ SAVAŞ ÇIKARILMAK İSTENDİ

Qamişlo'da oynanan futbol maçı sonrası milliyetçi ırkçı güçler Kürtlere saldırmış ve vahşi bir katliam gerçekleştirmişlerdir. Bu katliamla halklar birbirine düşürülmek istenmiş, halklar arasında savaş ve çatışmanın yaşanması hedeflenmiştir. Suriye'nin içerisine düştüğü duruma bakıldığında Qamişlo katliamıyla neyin hedeflendiği bugün daha iyi anlaşılmaktadır. 2011'de başlatılan iç savaş 2004’te Qamişlo katliamıyla çıkarılmak istenmiş, ancak Kürt hareketinin ve halkının doğru öngörü ve yaklaşımı sonucu bunun önü alınmıştır. Eğer Kürtlerin doğru yaklaşımı olmasaydı Suriye iç savaşı daha o süreçte başlatılacaktı. Rojava'nın düşürülmesi üzerinden başlatılan bir iç savaş ise Suriye'nin tümüyle düşmesiyle sonuçlanacaktı. Çünkü Rojava'nın düşmesi demek bütün Suriye'nin düşmesi anlamına geliyor. Eğer 2011'den sonra Suriye tümüyle faşist, soykırımcı, gerici, vahşi güçlerin eline düşmemişse bu Rojava'nın direnişi ve ayakta kalışıyla mümkün olmuştur. Ancak Suriye devleti Qamişlo katliamından gereken sonuçları çıkaramamış, soykırımcı sömürgeci Türk devletiyle ve Tayyip Erdoğan yönetimiyle yakınlaşma siyasetini sürdürmüştür. Bu politika Suriye'yi felakete sürüklemiş, bugünkü durumun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Suriye'yi bu duruma düşüren Türk devleti ve Tayyip Erdoğan, Suriye'nin bu durumdan çıkmasının önünde de engel olmaktadırlar. Türk devletinin Rojava ve Suriye'de gerçekleştirdiği işgaller, her gün DAİŞ ve diğer çeteler eliyle yaptığı saldırılar ve bizzat kendisinin Rojava'ya yönelik saldırı ve katliamları bu amaçladır. Soykırımcı sömürgeci Türk devletinin ve faşist Tayyip Erdoğan yönetiminin neo OsmanIıcı politikalarına karşı Suriye halklarının ortak mücadelesi ve direnişi her türlü saldırıyı boşa çıkaracaktır. Öte yandan Suriye devletinin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetimi ile demokratik çözümü esas alması ve Türk devletine karşı iradi duruş göstermesi Türk devletinin işgalci ve ilhakçı politikalarını etkisizleştirecektir. Suriye, demokratikleşme, diyalog ve müzakereyle başta Kürt sorunu olmak üzere bütün sorunlarını çözebilir. Buna inanıyor ve destekliyoruz. Qamişlo'da katledilenler şahsında bütün katliamlara verilecek en doğru cevap demokratikleşme temelinde Suriye'deki sorunları çözmek, eşitlik ve birlik temelinde ortak yaşamı inşa etmektir.

KATLİAMDAN TÜRK DEVLETİ VE KDP SORUMLUDUR

Soykırımcı sömürgeci Türk devleti Şeladizê'de gerçekleştirdiği saldırıyla bir katliama daha imza atmıştır. Bu saldırıda Seîd Mubarek ve Aras Ferec isimli köy halkından iki kişi şehit düşmüştür. Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı ve Dış ilişki Komitemiz bu katliama ilişkin açıklamalar yaptılar. Bu katliam Türk devletinin Başûrê Kurdistan'a yönelik saldırılarının amacını ortaya koymaktadır. Türk devleti Bakurê Kurdistan'da ne yapmaya çalışıyorsa Başûrê Kurdistan'da da yapmak istiyor, Başûrê Kurdistan’ı işgal ederek burada da Kürt soykırımını gerçekleştirmek istiyor. KDP de Türk devletinin yaptığı Kürt soykırımına işbirlikçilik ediyor. Bu saldırıların tümü KDP'nin desteği ve işbirliğiyle olmaktadır. Dolayısıyla bu katliamın sorumlusu, Türk devletiyle birlikte KDP'dir."