Keskin: Hasta ve yaşlı Kürt anneleri 40 derece sıcaklıktaki koğuşlarda tutuluyor

Batman M Tipi Hapishanesi’nde tutulan üç Kürt annesini ziyaret eden İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Hepsi yaşlı ve sağlık sorunları olmasına rağmen 40 derece sıcaklıktaki koğuşlarda tutuluyor, haftada 1 kere aldıkları su da yetmiyor” dedi.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE

Êlih’in (Batman) Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde 22 Haziran’da başlatılan operasyon sonrası gözaltına alınan ve serbest bırakılan, aralarında Kürt annelerin de bulunduğu 9 kişi savcılığın itirazının ardından 13 Temmuz tarihinde tutuklandı. Çoğu hasta olan anneler için DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu’nun verdiği soru önergesini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususta ayrıntılı istatistiki veri bulunmamaktadır” şeklinde cevaplandırırken, üç anneyi tutuldukları Batman M Tipi Hapishanesi’nde ziyaret eden İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin, ANF’ye konuştu. Keskin, hapishane girişinde çıplak arama dayatmasına maruz kalan annelerin çok kötü koşullarda tutulduğuna dikkat çekti.

‘ANNELERİN ELBİSELERİNİ ÇIKARIP X RAY CIHAZINDAN GEÇİRMİŞLER’

Ziyaret ettiği Kürt annelerin yaşlı ve sağlık sorunları olduğuna işaret eden Keskin, bu annelerden Emine Kaya’nın yüzde 71 engelli raporu olduğuna dikkat çekti. Hapishane girişinde çıplak aramaya maruz kalan annelerin bu işkenceden çok etkilendiğini vurgulayan Keskin, “Elbiselerini zorla çıkarıp X Ray cihazından geçirmişler. Onları ziyaret ettiğimizde özellikle bu uygulamaya çok içerlediklerinin altını çizdiler. Böyle bir dayatmaya maruz bırakılmalarından ötürü çok utandıklarını ve çok üzüldüklerini söylediler” aktarımında bulundu.

‘HAFTADA BİR KERE ALDIKLARI SU YETMİYOR’

Hepsinin sağlık sorunları olan annelerin hapishanede çok kötü koşullarda tutulduğuna dikkat çeken Keskin, “40 derece sıcaklıkta hiçbir soğutucu olmayan koğuşlarda tutuluyorlar. Haftada bir kere içme suyu alabiliyorlar ve bu su da yetmiyor çünkü aşırı sıcak” dedi. Üç anneyle aynı hapishanede tutulan, Kürtçe halaydan tutuklanan iki çocuk ve 4 genç kadını da ziyaret eden Keskin, tutuklanmadan önce ırkçı şarkılar dinletilen iki çocuk ve 4 kadının annelerle aynı kötü koşullarda tutulduğunu söyledi.

‘BU AKIL DIŞI BİR ZULÜM UYGULAMASI!’

Hukuksuz bir biçimde tutuklanan annelere yönelik işkencenin askerler tarafından ablukaya alınan köyde başladığını belirten Keskin, giriş çıkışların yasaklandığı köyde 13 gün boyunca bir evde hapis tutulduklarını aktardı. Keskin, Batman TEM Şubesi’nde tutulan annelerin çıkarıldıkları mahkeme tarafından “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklandıklarını anlattı. Bu annelerin Türkçe bilmediğini belirten Keskin, “Bu insanların hepsi yaşlı ve hasta; tutuldukları koşullar insanlık dışı koşullar. Hakikaten akıl dışı bir zulüm uygulaması bu. Bu insanlar tutuksuz da yargılanabilirler. Zaten ömürleri benzer zulümlerle geçmiş insanları her defasında 1990’lı yılların yönetimine geri döndürmek bir işkencedir” vurgusunda bulundu.