Kireman: Açlıktan ölsem de geri adım atmayacağım!

CarrefourSa Esenyurt Deposu’nda zam istediği için işten atılan direnişteki DGD-Sen işyeri temsilcisi Hakan Kireman, direnişe başlamaması için taşeron firmanın kendisine para teklif ettiğine dikkat çekerek, “Açlıktan ölsem de geri adım atmayacağım” dedi.

İŞTEN ATILAN İŞÇİLERİN DİRENİŞİ

Sabancı Holding’e ait CarrefourSa Esenyurt Deposu’nda taşeron DGR ile Onur taşeron firmalarına bağlı çalışan işçilerin, tüm tehditlere ve baskılara rağmen Depo, Liman, Tersane ve Deniz işçileri Sendikası (DGD-Sen) öncülüğündeki direnişi 12 gündür kararlılıkla sürüyor. Bu işçilerden zam istediği için işten atılan işyeri temsilcisi Hakan Kireman, ANF’ye konuştu.

‘İŞ KAZASI GEÇİRENLER NE HASTANEYE GÖTÜRÜLÜYOR NE RAPOR VERİLİYOR’

Deponun yükleme bölümünde taşeron Onur firmasına bağlı olarak 8 ay çalışan Kireman, şartların çok kötü olduğunu vurguladı. Depoda hiçbir şekilde iş güvenliği alınmadığını belirten Kireman, “Ben genellikle depoda picker ile yükleme yapıyordum. Daha 1 ay önce iş kazası geçirdim. Depo hiç temizlenmediği için yağlı olan rampadan aşağı düşüyordum ve picker tarafından ezilmekten kıl payı kurtuldum. Benim gibi birçok arkadaşımız iş kazası geçirdi. Bir arkadaşımın parmağı taşıma aracı olan rulotun demirlerine sıkıştı. Parmağı yamulmasına rağmen hastaneye götürülmediği gibi rapor da verilmedi. Sorumluluk almamak için de iş kazasından 20 gün sonra onu işten çıkardılar” dedi.

Sadece deponun içinin değil yemeklerin de aynı şekilde hijyenik olmadığını dile getiren Kireman, yemeklerin içinden böcek, tahta parçası, cam çıktığına dikkat çekti.

SENDİKALI OLMAK İSTEYEN İŞÇİLERE ‘MAAŞLARINIZ KESİLİR’ TEHDİDİ

Kendilerine dayatılan bu kötü çalışma koşullarına ve sefalet ücretine karşı depoda sendikal faaliyet yürüten Kireman, sendikaya üye olmak isteyenlerin depo amirleri ve taşeron firma müdürleri tarafından tehdit edildiğini aktardı. Kireman, “İşçi arkadaşlarımıza ‘Sendikalı olmayın, olduğunuz takdirde maaşlarınız kesilecek’ diyerek tehdit etmişler, korkutmaya çalışmışlar. Ama arkadaşlarımızın hepsi sendikalı oldu. Verilen 22 bin TL maaşla geçinemediğimiz için 5 bin TL’lik ek zam istedik. Bunun karşılığında da ben ve diğer 5 işyeri temsilcisi gerekçe dahi sunulmadan işten atıldık” diye konuştu.

‘DİRENİŞE BAŞLAMAMAM İÇİN PARA TEKLİF ETTİLER’

İşten atıldığını kendisini arayan taşeron Onur firması yetkilisinden öğrendiğini anlatan Kireman, yetkilinin direniş başlatmaması için kendisine rüşvet teklif ettiğine dikkat çekti. Kireman, “Taşeron firma yetkilisi Mustafa, sendikadan ayrılmam ve direnen arkadaşlarımı yarı yolda bırakmam için bana 90 bin TL para teklif etti. Kabul etmedim tabii ki. Değil 90 bin TL, 1 trilyon da versen arkadaşlarımı asla bırakmayacağımın ve herkesin hakkı için direneceğimin altını çizdim” dedi.

‘DİRENİŞİ KIRMAK İÇİN GEBZE’DEN İŞÇİ TAŞIDILAR’

İşten atılmalarıyla birlikte depodaki bütün işçilerin sendika öncülüğünde iş bırakma eylemi başlattığını hatırlatan Kireman, işçilerin birliğini ve direnişi kırmak için taşeron DGR ve Onur firmalarının malzemeleri çıkarmak üzere CarrefourSa Gebze deposundan işçileri getirdiğine dikkat çekti. Taşeron patronların bu girişimini engellediklerini anlatan Kireman, “Malzemelerin yüklendiği kamyonların önünü kestik. DGR taşeron firmanın patronu, Tez Koop-İş Sendikası’nın eski genel başkanı olduğu için kadrolu çalışanları kendi sendikasına üye etmiş. En son o kadrolu elemanları getirip malzemeleri çıkarmaya çalıştı ama yine izin vermedik” diye konuştu.

CARREFOURSA’YI BOYKOT ÇAĞRISI

İşe iade edilip haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Kireman, herkesi CarrefourSa market zincirlerini boykot etmeye çağırdı ve ekledi: “İster 1 yıl, ister 2 yıl sürsün vazgeçmeyeceğim. Açlıktan ölsem de geri adım atmayacağım” vurgusunda bulundu.