KJK: Her ev Kürtçe okul olmalı
Dünya Anadil Günü'ne ilişkin açıklama yapan KJK Eğitim Komitesi, “Kürt ailesi, ‘dil kimliğimiz ve varlığımızdır’ bilinciyle evini Kürt dili ve kültürünün geliştirildiği bir okula dönüştürmelidir” çağrısını yaptı.
Dünya Anadil Günü'ne ilişkin açıklama yapan KJK Eğitim Komitesi, “Kürt ailesi, ‘dil kimliğimiz ve varlığımızdır’ bilinciyle evini Kürt dili ve kültürünün geliştirildiği bir okula dönüştürmelidir” çağrısını yaptı.
Komalên Jinên Kurdistan (Kurdistan Kadın Toplulukları-KJK) Eğitim Komitesi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Anadilin halkların kimlik ve kültürünü oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada “Öncelikli olarak Kürt halkı ve Kürt dili için büyük emekler veren, mücadelesiyle dilimizin gelişmesinin kapısını aralayan Önder Apo’yu saygıyla selamlıyor, ona borçlu olduğumuzu dile getiriyoruz” denildi.
Kürt dilinin koruyarak kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan Kürt anneler, Kürtçe öğretmenler ile emekçilerinin de Anadil Günü’nü kutlayan KJK Eğitim Komitesi açıklamasında devamla şu hususlara vurgu yaptı:
“Dil aslında insanın toplumsal kimliğini oluşturuyor ve sadece bir alış-veriş aygıtı değildir. Bundan dolayı Kurdistan'ı sömüren güçler toplumsal hafızamızı yok etmek için halkımızı bugüne kadar anada dilde eğitimden mahrum bıraktılar. Soykırım saldırıları altında Şehîd Rûstem Kampı ile Kurdistan’ın dört parçasında yürütülen anadilde eğitim çalışmaları takdire şayandır.
Kürt dilinin her emekçisi ve eğitimcisinin büyük imkansızlıklar ve engeller içinde büyük bir inanç, özgür vatan ve özgür toplum bilinciyle bu toplumsal değerin korunması için çabalıyor. Bu gerçeklik temelinde Dünya Anadil Günü'nü ezilen bir halk olarak daha büyük bir bilinçle karşılayalım, bu günü anadilini daha çok güçlendirme ve bütün ulusal değerlerimizi koruma gününe dönüştürelim.
Günümüzde şöyle bir gerçeklikle karşı karşıyayız; egemen güçler hiçbir şekilde özgürlük fırsatını halklara vermezler. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) da iktidarların programlarına göre çalışıyor. Bu kurum her ne kadar her yıl yok olmakla karşı karşıya olan dünyadaki kültür dillerin durumlarına haritalar ve raporlar açıklasa da halkların ana dillerinin korunup geliştirilmesi için hiçbir girişim sahibi değildir. Bundan dolayı açıklanan harita ve tabloların da hiçbir anlamı olmuyor.
Günümüzde sermayedarların yaşadığı buhran ve çelişkilerinden dolayı insanlık ciddi krizlerle karşı karşıya. Elbette böyle bir süreçte kendisini koruyamayan halklar yok olmaya mahkum olacaklar. Bundan dolayı her Kürt ailesi, ‘dil kimliğimiz ve varlığımızdır’ bilinciyle evini Kürt dili ve kültürünün geliştirildiği bir okula dönüştürmelidir. Bu temelde 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle başta Kürt kadınları ve anneleri olmak üzere halkımız daha fazla Kürtçe öğretmen ve emekçileri etrafında birleşmeli, destek vermeli, Kürtçe eğitime yönelmeli, anadilde eğitim hakkını tanıyan statüye ulaşana da kadar aralıksız mücadelesine devam etmeli.”