Kocaeli 2 No'lu F Tipi'ndeki tutsaklara işkence

ÖHD'li avukatlar, Kocaeli 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsakların işkenceye uğradığına dikkat çekti.

CEZAEVİ İŞKENCE

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi tarafından Kocaeli 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsakların işkenceye uğramasına dair basın toplantısı düzenlendi. Beyoğlu'ndaki dernek şubesinde avukatların katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan ÖHD üyesi Berivan Bekçi, gardiyanların koğuş araması sırasında insan onuruyla bağdaşmayacak şekilde davrandıklarını söyledi. Aramaya katılan başgardiyanın tutsakları provoke ettiğini belirtti. Berivan Bekçi, "Başgardiyan tutsaklara, 'Beni kırıyorsunuz, soy ismimi dilekçelerinizde yanlış yazmışsınız, bana T. Başkan diyeceksiniz' demiş" ifadelerini kullandı.

Berivan Bekçi, şunları anlattı:

"Arama sonrasında hücrede kalmakta olan M. A., M. D. ve Adem Dinç isimli mahpusların hücrelerinden alınarak başka bir hücreye götürüldüğü, yarım saat sonra ise Adem Dinç isimli mahpusun 'Eşyalarını toplayacaksın' denilerek eski hücresine götürüldüğü aktarılmıştır. Adem Dinç eşyalarını toplarken başgardiyanın ‘benim askerime polisime karşı silah sıkacaksın bir de burada rahat durmayacaksın’ diyerek Adem Dinç'e vurmaya çalıştığı, Adem Dinç'in kendini korumak için kollarını yüzüne doğru kaldırması sonucunda yumruğun koluna çarptığı, ardından yanlarında bulunan iki gardiyanın Adem Dinç'in kollarını tuttuğu, bir gardiyanın ise boğazını sıktığı, bu sırada baş gardiyanın üç kere daha Adem Dinç’in yüzüne vurduğu belirtilmiştir. Bu darbelerden dolayı Adem Dinç'in sağ gözünün etrafının şiştiği ve gözünün içinde kan toplandığı aktarılmıştır."

ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ DE YAPILDI

Berivan Bekçi, tutsak Adem Dinç'in darp raporu talep ettiğini ancak kendisine verilmediğini ve gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da aktardı.
Tutsaklardan Mehmet Şirin Tekmenüray'ın da aynı başgardiyanın bulunduğu bir grubun dedektör ve elle aramanın yanında çıplak aramaya da maruz bırakıldığını belirten Berivan Bekçi, Tekmenüray'ın işkenceye uğradığını dile getirdi. Tekmenüray'a da talebi olmasına rağmen darp raporu verilmediğini aktaran Berivan Bekçi, "Cezaevi idaresine 3 defa dilekçe yazmasına rağmen kendisine cevap verilmemiş. Bu durum uluslararası sözleşmelere ve iç hukuka aykırıdır" dedi.