Kurdistan Alimler Hareketi 2’inci olağan kongresini gerçekleştirdi

Kurdistan Alimler Hareketi (Tevgera Alimên Îslamê yên Kurd) gerçekleştirdiği 2’nci olağan kongresinde isim değişikliğine giderek, Kurdistan Çağdaş ve Yenilikçi İslam Hareketi (Tevgera Alimên Îslamî û Kurdistanî ya Hemden û Nûjen) ismini aldı.

Kurdistan Alimler Hareketi (Tevgera Alimên Îslamê yên Kurd), 2’nci olağan kongresini Almanya’nın Hagen kentinde Ehmedê Xanî Medresesi toplantı salonunda gerçekleştirdi. Kongreye çok sayıda Kürt Alimi katıldı.

Tüm delegelerin katılımı ile gerçekleşen kongrede yeniden yapılanmaya giden Kurdistan Alimler Hareketi, yeni tüzük ve programını belirledi. Yeniden yapılandırma süreci başlatan Kurdistan Alimler Hareketi, isim değişikliğine giderek, “Kurdistan Çağdaş ve Yenilikçi İslam Hareketi” adını aldı.


Kongre açılış konuşması ve Kur’an okunması ile başladı. Ardından Divan seçimi yapıldı. Kongrede,  Kurdistan Alimler Hareketi Genel Başkanı Muhyedin Kurtay, birliklerinin kuruluş ve misyonunu önemine atfen konuşarak, 2’nci olağan kongrelerini tarihi bir süreçte yaptıklarını söyledi. Kurtay, Kurdistan Alimler Birliğinin Kurdistan i Medreseler İslami anlayışının zemini üzerine kurulduğunu belirterek, “ Hareketimiz 4 parçada yürütülen ulusal mücadeleye katkı sunmak üzere kuruldu. Belki bugün o amaca uluşamadık. Ancak sağlam bir zemin üzerine kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Bu birliğin sağlam bir temeli vardır. Kurdistan Alimleri bu sağlam temel üzerine ulusal mücadeleye katkı sunacak ve Kürt toplumunu bilinçlendirecektir. Bu temel üzerinde inşa süreci gelişecek. Alim demek bilgelik demektir. Bir toplumun bilgelere ihtiyacı vardır. Bilginin toplumun hizmetine sunulması önemlidir. Biz Kürt Alimleri bunun için bir araya geldik. Üzerinde durmamız gereken diğer önemli bir konu ise birliğimizden uzak duran diğer Kürt Alimleridir. Bunu nasıl aşacağımızı konuşmamız lazım.”

KÜRT HALK ÖNDERİ ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN TOPLUM AYDINLATILMADI

Bir toplumun alimlerinin o toplumun vicdanı ve hafızası olduğunu söyleyen Muhittin, Kürt halkının birliğinin olmamasının alimleri de ayrıştırdığını ve bunun Kürt toplumun mücadelesine de yansıdığını söyledi. Kurtay, “ Kürt Alimleri eğer birlik olsaydı toplumu uyandırsaydı. Bugün Kürtlerin toplumsal mücadelesi daha yüksek bir aşamada olurdu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bugün tecrit altında olmazdı. Bir ulusun hak ve hukukunu savunan ve bir toplumun liderine karşı devreye konulan bu tecrit kabul edilemez. Halkın bunu kabul etmemesi gerekir. Eğer bugün Kürt Alimleri de birlik içinde olsaydı, kamuoyunu aydınlatsaydı. Önderimiz esir olmazdı. Ona bu şekilde tecrit uygulanmazdı. Çünkü kamuoyunu aydınlatacak ve harekete geçirecek en önemli kişiler alimlerdir. Camilerde maaş ve vicdan arasına sıkışan Alimler toplumu doğru temelde bilgilendirmez. Doğru İslam’ı anlatamaz. Maaşına esir düşen bir Alimden İslami bir duruş da beklenmez” diye konuştu. 

Kongrede konuşan diğer bir isim CİK Genel Başkanı Ahmet Hafız Turhallı ise tarihsel olarak İslam Dünyasında Kurdistani Medreselerde gelişen İslam anlayışın referans olduğunun altını çizdi. Turhallı,  “ Kürt Medreselerinin geliştirdiği ve yaydığı İslam doğru ve toplumsal bir İslam’dır. Barışçıl, hakkaniyetli ve hak ve hukuku bilen ve uygulayan bir toplum inancı Kürdistan medrese anlayışında ortaya konuldu. İşgalciler ve İslam’ı amacı için kullananlar bu anlayışı kendileri için tehlike olarak kabul ettiler. Tarihsel olarak bu alanı yok etme ve etkisiz kılmak için dini kullandılar. Çünkü doğru ve toplum İslam’ı hiçbir iktidarın işine gelmemiştir. Özelikle Kurdistan’daki bu doğru anlayışı asimile etmek için Osmanlı devleti Kürt Alimleri mevki, makam ve para ile yanına çekmeye çalışmıştır. Dikkat edilirse Osmanlı dönemindeki meşhur ve etkili Şeyhulislamlardan bazıları Kürt Alimleridir. Bugün de din adı altında Kurdistan’da aynı şeyler yapılıyor. Biz Kürt Alimleri olarak buna karşı doğru İslam’dan yana tavır almak ve doğru yerde durmak zorundayız. Din adı altında çocuklarımızı asimile etmelerine karşı sesiz kalamayız. Kürt Alimleri olarak buna karşı bir tavrımız ve çalışmamız olması gerekir. Kürt alimleri olarak Kurdistani medreselerin akademik yönünü ortaya çıkarmak ve yeni alimler yetiştirmek zorundayız. “

Konuşmaların ardında yeni tüzük ve program okunarak, oylamaya sunuldu. Yeni tüzük ve program kabul edilirken, Kurdistan Alimler Hareketi’nin yeni isminin onaylaması için yürütülen tartışmalar ardında oy birliği ile Kurdistan Çağdaş ve Yenilikçi İslam Hareketi (Tevgera Alimên Îslamî û Kurdistanî ya Hemden û Nûjen) ismini aldı.

Daha sonra yeni yönetimin belirlenmesi için seçim yapıldı. Yapılan seçimler neticesinde oy birliği ile 7 asil ve 2 yedekten oluşan 9 kişilik yönetim belirlendi. Kurdistan Çağdaş ve Yenilikçi İslam Hareketi’nin yeni Genel Başkanı Ahmet Hafız Turhallı seçildi.

Kongre, yeni Genel Başkan Ahmet Hafız Turhallı’nın teşekkür konuşmasından sonra sona erdi.