Kurdistani İttifak ve İHD Halepçe’nin ‘soykırım’ olarak tanınmasını istedi

Kurdistanî İttifak Çalışma Grubu ve İHD, Halepçe katliamının yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada bu katliamın “soykırım” olarak tanınmasını istedi.

Kurdistanî İttifak Çalışma Grubu, 35’inci yıl dönümünde Halepçe Katliamı kurbanlarını andı.

Açıklamada, “16 Mart Halepçe soykırımını anarken, 6 Şubat 2023 Maraş merkezli gerçekleşen iki büyük depremle halkımız yeni büyük bir felaketle yüzleşti. Diyarbakır’dan Efrin-Cinderes’e uzanan ve esas olarak Kürdistan coğrafyasında yaşanan depremde açıklanan resmi rakamların çok üstünde ölü ve yaralı var. Halkımızın, halklarımızın başı sağ olsun. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ve halkımıza, sivil kurumlara deprem bölgesi halkımızla dayanışmayı aralıksız sürdürmeye çağırıyoruz” denildi.

Dünya’nın “Ortadoğu’nun Hiroşima’sı”na karşı sessiz kaldığı tepkisinde bulunan İttifak devamla şu ifadeleri kullandı:

“O gün, evet o tarihi günde doğu dünyasında hiç tepki gelmemişti. Çünkü Saddam müttefikleriydi. Batı dünyasında ise çok ama çok cılız tepkiler gelmişti. Yanı sadece SSCB, Çin değil ABD ve AB’de Halepçe soykırımı karşısında sessiz kalmayı tercih etmişti. Ayrıca Saddam rejimi Enfal Soykırımı’nı sürdürürken, 26-29 Ocak 1987’de Kuveyt’te toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde soykırıma ilişkin hiçbir tepki vermemişti. Hatta Halepçe katliamından sadece üç gün sonra toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı yine sessiz kalmıştı. Dünya Ortadoğu’nun Hiroşima’sı karşısında sessiz kaldı. Yani halkımız O büyük soykırıma uğrarken dünyada yapayalnızdı!

Sömürgecilerin özellikle Kurdistan Bölgesel Yönetimi ile Özerk Rojava’nın mevcut statüsünü ortadan kaldırmak, en azından etki ve yetki alanlarını daraltmak hedefinde her fırsatta ısrar ettiklerini görüyoruz. Öyle ki Türkiye, tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadığı ilk günlerde bile Rojava’da saldırılarına ara vermemiştir. Halkımız üzerinde dört parçada baskı, tehcir, soykırım tehlikesi devam ediyor.

Kurdistani İttifak Çalışması olarak; bu tehlikeye karşı başta Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Özerk Rojava Yönetimi olmak üzere Kürt siyasetini ve halkımızı dayanışma ve birlikte davranmaya çağırıyoruz. Dünya demokrasi güçlerini ve kamuoyunu, bu kritik süreçte halkımızla dayanışmalarını sürdürmeye çağırıyoruz. Kahrolsun sömürgecilik ve soykırım siyasetleri!”

İHD DE SOYKIRIM OLARAK TANINMASINI İSTEDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi de yazılı bir açıklama ile Halepçe’nin “soykırım” olarak tanınmasın istedi.

16 Mart gününü “Kürt Soykırımı Günü” olarak tanıma kararı aldıklarını belirten İHD, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasını talep etti.

 Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Soykırım suçu, BM Roma Statüsü’nde ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacı ile işlenen öldürme, bedensel veya zihinsel zarar verme, fiziksel varlığı ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirme, yani göç ettirme, grup içinde doğumları engellemek amacı ile tedbirler alma ve gruba mensup çocukları zorla bir başka gruba nakletme olarak tanımlanmaktadır. Saddam Hüseyin rejiminin özellikle Enfal Operasyonu kapsamında amaçladığı ve gerçekleştirdiği suçlar soykırım suçudur. Bu nedenle de yapılanların soykırım olarak adlandırılması gerekmektedir. Nitekim 1 Mart 2010’da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe katliamını Soykırım olarak tanımıştır. Soykırım gibi en ağır suçun işlendiğini kabul etmek gelecekte oluşabilecek benzeri suçları önlemekte caydırıcı bir rol oynayacaktır. Ayrıca soykırımda yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına ve soykırıma maruz kalmış bir halkın acılarına ortak olmak, onların yas süreçlerini yaşamasına katkı sunacaktır.”