GÖRÜNTÜLÜ

Kurdistanlılar Lozan'dan seslendi: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz

Êzidî halkına yönelik DAİŞ barbarlığıyla gerçekleşen 74. Ferman ile İran Molla rejiminin gazeteci ve kadın hakları aktivisti Pexşan Ezîzî’ye yönelik almış olduğu idam kararı İsviçre'nin Lozan kentinde protesto edilirken soykırım kurbanları anıldı.

FERMAN PROTESTOSU

Lajîn Kadın Meclisi öncülüğünde St Laurent meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar soykırım kurbanları anısına mumlar yakarak burada bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) divanı adına Hatice Kandal soykırım kurbanlarını anarak "3 Ağustos 2014'te çağımızın en ağır insanlığa karşı suçlarından biri gözlerimizin önünde yaşandı. Uluslararası toplumun ve tüm devletlerin gözü önünde gerçekleştirilen bu barbarca saldırılarla bölgenin kadim topluluğu olan Êzidî halkının yok edilmesi amaçlandı. 74. Êzidî soykırımını bir kez daha lanetlerken soykırım kurbanlarını ve Şengal'in özgürleştirilmesi sırasında yaşamını yitiren şehitlerimizi büyük bir minnetle anıyoruz" diye konuştu.


Kandal'ın ardından Lajîn Kadın Meclisi adına Ruken Azık tarafından 2 ayrı basın metni okundu. Ruken Azık, Êzidî toplumunun kendi topraklarında tüm dünyanın gözü önünde uğradığı vahşetle 3 Ağustos 2014'te çağın en ağır insanlığa karşı suçlarından biri yaşandığını ifade ederek "Kasıtlı ve sistematik bir girişim olan Êzidî toplumunu yok etmeyi amaçlayan bu saldırılarda 400 binden fazla kişi yerinden edildi, 10 bin civarında kişi ise vahşice katledildi. 7 binden fazla kadın ve çocuk kaçırıldı ve köle pazarlarında satıldı" diye konuştu.

Uluslararası topluma çağrı yapan Ruken Azık, Şengal'in yeniden inşasının ve altyapısının sağlanmasının çok önemli olduğunu belirtti. Ruken Azık konuşmasını şöyle sürdürdü; “Êzidî halkı kendi kaderini tayin etme ve kendi kendini yönetme hakkına sahip olmalıdır. Özellikle Türk İHA'larının gerçekleştirdiği hava saldırılarına karşı Êzidîlerin güvenliği ve korunması için uçuşa yasak bölge oluşturulmalıdır.  Bölgede yerinden edilmiş kişilere destek verilerek geri dönüşler güvenli bir şekilde sağlanmalıdır."

Ruken Azık İran devletinin gazeteci ve kadın hakları aktivisti Pexşan Ezîzî’ye yönelik almış olduğu idam kararına ilişkin ise İran hükümetinin Kürtlere yönelik soykırım politikası ile kadınlara yönelik insanlık dışı uygulamaları devam ettiğini söyledi.

Ruken Azık "İdama, özgür yaşama evet” diyerek tüm kurum ve kuruluşlara ölüm cezalarına karşı tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve yaygın bir mücadelenin sağlanması çağrısı yaparak konuşmasını tamamladı.

Basın metninin okunması ardından Kurdistanlılar sloganlarla eylemlerini sonlandırdı.