Kürt değerlerine dönük saldırılar protesto edildi

Kürt dili ve kültürüne dönük saldırılar Mersin, Ankara ve Sêrt'te protesto edildi. Eylemde "Herkes Kürt, Kürtçe ve Kurdistan gerçekliğini kabul edecek" mesajı verildi.

KÜRT KÜLTÜR SOYKIRIMI

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Kürt dili ve kültürüne yönelik saldırılara karşı Akdeniz’de bulunan Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

Eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri ve kente bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Gazi İnci, Mersin’de Kürtçe şarkı eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle 10 gencin tutuklanmasını hatırlatarak, “İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya resmi X hesabında yaptığı absürt bir açıklama ile halay çeken tüm yurttaşları hedef haline getirdi” dedi. İnci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu olay akabinde bir hafta içerisinde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri gerekçesi ile; Siirt’te 2’si çocuk 4 kadın hakkında tutuklama, 2 kadın hakkında ev hapsi kararı verildi, İstanbul’da farklı tarihlerdeki düğünlerde gözaltına alınan 18 kişiden 11’i tutuklandı. Ağrı’da 6 kişi gözaltına alındı, Hakkari’de bir düğünde Kürtçe parçalar çalındığı için düğün sahiplerinden birçok kişi ve düğün müzisyenleri gözaltına alındı. Bu gözaltı ve tutuklamalar ifade özgürlüğüne saldırı, özel hayata müdahale, kültürel değerlere karşı ise kırım niteliğinde. Hiçbir olaydaki tutuklama amacına hizmet etmiyor. Tutuklama gerekçeleri olarak; ‘Suçun mahiyeti, kaçma ve delilleri karartma şüphesi ile delillerin henüz toplanmamış olması’ gibi safsata gerekçelerin olay gerçekleri ile ilgisi dahi olmadığını biliyoruz. Tüm dosyalardaki deliller sıradan hayatları olan yurttaşların halay videolarının sanal medyada kriminalize edilmesinden ibaret.”

'SALDIRILARIN HEDEFİ KÜRTLER VE KÜRTÇE'

Gerçekleşen saldırıların Kürtlere ve Kürtçeye yönelik olduğunu belirten İnci, “Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Van ve Mardin'de Belediyelerin caddelerdeki yaya yollarına ‘Önce Yaya’ yazısı ile beraber, Kürtçe aynı anlama gelen ‘Pêşî Pêya’ yazıları, Valilikler tarafından silindi. Bu olaylar halay çekenleri tutuklayanlarla aynı anlayışın farklı tezahürüdür. Aynı coğrafyada yaşıyoruz, aynı hayatı paylaşıyoruz. Coğrafyamızın tek ve değişmez unsuru gibi gereksiz bir sahiplenici anlayışla, Kürtleri, Kürtçeyi ve coğrafyamızın diğer unsurlarını tanımadan barışı inşa edemezsiniz. Buradan ağır bir toplumsal soruna işaret ediyoruz. Bu ihlaller iktidar ve yargı eliyle coğrafyamızın dört bir yanına yayılarak toplumsal bir krize zemin hazırlıyor. İktidar ve devlet görevlilerinin kullandıkları kışkırtıcı, spekülatif dilden vazgeçmeye çağırıyoruz. Suç oluşturmayacak iddialar sebebi ile tüm coğrafyada Kürt halkının kültürel değerlerine karşı oluşturulan toplumsal ve yargısal saldırı ikliminin derhal sonlandırılması toplumsal barış ve huzurun gereğidir” şeklinde konuştu.

'HERKES KÜRT GERÇEKLİĞİNİ KABUL EDECEK!'

DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, Kürt dilinin, kültürünün gerçekleşen saldırılarla hedef haline getirildiğini ifade etti. Saray rejiminin “makul Kürt” arayışında olduğunu belirten Aşan, "Kurdistan ve Kürtler bu ülkenin gerçekliğidir, dediğimiz zaman, ‘Kürtler benim istediğim Kürt olacak’ diyor. O açıdan son birkaç gündür sistematik bir saldırı sürüyor. Biz buradan iktidara sesleniyoruz; Kürtler de Kürtlerin anadili de Kürtlerin halayı da Kürtlerin yurdu olan Kurdistan da bu ülkenin gerçekliğidir. Biz Kürt'üz, dilimiz Kürtçe, ülkemiz Kurdistan’dır. Herkes bu gerçekliği kabul edecek” dedi. 

ANKARA

DEM Parti Mamak İlçe Örgütü, Türk polisinin engelleme çabalarına rağmen açıklama yaptı. Açıklamaya DEM Parti Ankara İl Örgütü de katıldı.

DEM Parti Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Kartal, ülkede yaşanan ekonomik krizin derinleşmesinin ardından suni gündemlerin yaratıldığına işaret ederek, şöyle konuştu: “Halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıların yoksulluğun ve sefaletin üstünü kapatmak için suni gündemler yaratılmaya başlandı. Bu seferde kültürlerin kardeşliğini esas alan, halayı ne yazık ki ülkemizde yasakladılar. Kültürlerin kardeşliği anlamına gelen halayın, horondan ve zeybekten hiçbir farkı yoktur. Fakat savaştan kaynaklanan ekonomik krizin üstünü kapatmak için sistem ve egemenler halayı gündeme getirerek Kürt halkının değerlerine saldırmaya başlamışlardır. Bu kabul edilemez! Biz bunu kabul etmiyoruz ve diyoruz ki; halayda bizim, zeybek ve horon da bizimdir. Siz gerçekten savaştan kaynaklanan ekonomik bunalımları örtmek için suni gündemler yaratmaya çalışıyorsunuz. Son günlerde açıklama yapan cumhurbaşkanı ‘Bir gece ansızın İsrail'e girebiliriz’ diyor. Bu da yeni bir gündem ve bu gündemle kamuoyunu oyalamaya çalışıyor. Bizler her alanda halaylarımızı da zılgıt ve ıslıklarımızı da çalmaya devam edeceğiz. İnadına inadına gülümseyecek, inadına halaylarımızı çekmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Açıklama ardından parti üyeleri, kitle bina önünde kültür soykırımını protesto etmek için halay çekmek istedi ancak polis buna da izin vermedi. Bunun üzerine binanın içerisinde halay çekildi.

SÊRT 

Kürtçeye dönük saldırılara tepki gösterilen kentlerden biri de Sêrt oldu. Kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri Botan Dil ve Kültür Araştırma Derneği (BOTAN-DER) önünde toplanıp basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kes nikare çand û hûnera me qedexe bike” pankartının açıldığı açıklamada Eğitim Sen Sêrt Şube Başkanı Selahattin Talu konuştu. Talu Kürtlerin hedef alındığını belirterek, “Hukuk devletinde asıl olan düşüncelerin özgürce ifade edilmesi ve hukuki koruma altına alınması iken Kürtlerin bu kapsamın dışına alındığı endişesini bir kez daha uyandırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kürtçe yazılara dönük saldırılara da tepki gösteren Talu, “Ayrıca Wan’da başlayıp devamında Diyarbakır, Batman ve son olarak Mardin'in Dargeçit ilçesinde yayalar için Kürtçe yazılan peşi peya (önce yaya) yazılarına tahammül edemeyenler gece saatlerinde bu yazıları polis ve jandarma ekipleri eşliğinde silmektedirler. Bunun adı tahammülsüzlüktür. Bu açıkça Kürtlerin diline ve kültürüne yönelik inkar ve asimilasyon politikalarında bir arpa boyu yol alınamadığının göstergesidir” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından kitle halay çekti.