Makbule Özer’in sağlık raporunda 1 yılda ne değişti?

Bir yıl önce benzer bulgularla tek başına hayatını idame ettiremez denilen Makbule Özer için aynı ATK, bir yıl sonra yine benzer rahatsızlıkları devam etmesine rağmen cezaevinde kalabilir raporu verdi.

Wan’ın Artemêt (Edremit) ilçesinde “örgüte yardım etmek” iddiasıyla mahkeme tarafından verilen 2 yıl 1 aylık hapis cezası sonrası 9 Mayıs 2022’de tutuklanan ve cezası bir yıl ertelenince 7 Eylül 2022’de serbest bırakılan 81 yaşındaki Makbule Özer, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde kalabilir” raporu üzerine tekrar cezaevine girecek.

Van Cumhuriyet Başsavcılığının 1 yıl ertelediği cezanın bir yıl daha ertelenmesi için yeniden ATK raporu istenmesi üzerine ATK’nin Makbule Özer’e bu defa “Cezaevinde kalabilir” raporu vermesiyle cezaevi yolu açıldı.

Peki, ilk verdiği rapor üzerinden bir yıl geçtikten sonra ATK neden böyle bir rapor verdi. ATK 5 Eylül 2022 tarihli verdiği raporda “tedavisiz kalması kemik kırığı riski yaratmaktadır, yaşı dikkate alındığında uzun vadede risk oluşturabilir” denilen raporda Makbule Özer’in ayrıca astım hastası olduğunu da belirtiyor. Aynı tarihli raporda Makbule Özer’in tek başına hayatını iademe ettiremeyeceği yönünde karar veren ATK aradan geçen bir yılın ardından raporda değişiklik yaptı.

Adli Tıp Kurumu’nun 1 Kasım 2023 raporunda ise Makbule Özer’in muayeneye tekerlekli sandalye ile geldiğini, her iki kalça, diz ve ayak bilekleri hareketlerinin kısıtlı olduğunu belirtiyor. Yine bir kulağında 71 db (işitme eşiği) diğer kulağında 41 db işitme kayıpları olduğu da raporda yer alıyor. Astım hastası olduğu yine bu rapora da konu olan Makbule Özer, önceki rapordan farklı bir bulgu olmamasına rağmen 81 yaşında R tipi cezaevinde kalabileceği ve de 3 aylık sonraki sağlık raporu eşliğinde yeniden değerlendirmeye alınacağına karar veriliyor.