GÖRÜNTÜLÜ

Meclis'te AKP'li faşist vekillerden saldırı

Can Atalay oturumunda AKP'li vekiller, TİP Milletvekili Ahmet Şık'a saldırdı. Saldırıda DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de yaralandı.

MECLİSTE SALDIRI

Meclis Genel Kurulu, muhalefet partilerinin tutsak Milletvekili Can Atalay için yaptığı olağanüstü çağrı üzerine toplandı. Kurul toplantısına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) eş genel başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları'nın yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı.


Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ahmet Şık konuştuğu sırada AKP’li Alpay Özalan Şık’a saldırdı. AKP’lilerin saldırısı esnasında Özalan'ın yumruğu DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’e isabet etti. Kavga sırasında Koçyiğit'in kaşı yarıldı.

GÜLİSTAN KOÇYİĞİT:

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TİP Milletvekili Ahmet Şık ve kendisine yönelik saldırıya ilişkin şunları belirtti: “Verilen aranın ardından Ahmet Şık tekrar konuşmaya başladığında ben, AK Parti Grup Başkanı'nın yanına giderek bunu yapmamaları gerektiğini söyledim. İşin şiddete doğru gittiğini söyledim. Biz bunları söylerken arkadan Alpay'ın (AK Parti Milletvekili) Ahmet Şık'a doğru yürüdüğünü gördüm. Ben de araya girdim. Çok önceden kurgulanmış bilinçli bir saldırıydı. Bu münferit bir olay değildi. 'Biz bunlara saldıralım, linç edelim' diye bir saikle gelmişler. Bunun altını çizelim. Kesinlikle Alpay Özalan'ın ceza alması gerekiyor. Bunun içinden elimizden geleni yapacağız.”

DEM PARTİ: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE DİRENECEĞİZ

DEM Parti eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Muhalefetin TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmasını sindiremeyen iktidar, çözümü fiziksel şiddete varan saldırılarda bulmuştur. Kadın milletvekillerimize AKP’li erkek milletvekilleri tarafından saldırı yapılması siyasi haydutluktur. Bu saldırılar halk iradesini, hukuku tanımamaktır ve siyasi acizliktir. Grup Başkanvekilimiz başta olmak üzere hiçbir arkadaşımız bu saldırılar karşısında geri adım atmayacaktır.

Parlamento dışında iktidara muhalefet eden toplumsal kesimlere en şiddetli şekilde saldıran AKP-MHP iktidarı, bu tutumunu parlamento içine de taşımaya çalışmaktadır. Yaşamı, insanı, demokrasiyi, hukuku ve doğayı savunan toplumsal kesimlere karşı sokakta ve meydanlarda hukuk tanımaz bir çetecilik ve zorbalıkla saldırma talimatı veren iktidar, milletvekilleri aracılığıyla bunu TBMM’ye taşımıştır. AKP’liler, Can Atalay’ın milletvekilliğinin iadesi için yapılan toplantıda muhalefetin sesini kısmak ve hukuksuzluğu devam ettirmek için muhalefet milletvekillerine parlamento kürsüsünde saldırmıştır.
Parlamentoda şiddetin ve saldırganlığın hukukunu kurmak isteyen AKP’ye karşı en güçlü şekilde direneceğimizi bir kez daha kamuoyuna deklare ediyoruz. Muhalefet milletvekillerine saldırarak haksızlık ve hukuksuzluk rejimini sürdürmek isteyen bu anlayışı en güçlü şekilde kınıyoruz. Bedeli her ne olursa olsun haklı davamızda demokrasiyi, adaleti ve barışı savunmaya bir an bile durmadan devam edeceğiz."

KADIN MECLİSİ: İKTİDAR ZORBALIĞI POLİTİKA HALİNE GETİRDİ!

DEM Parti Kadın Meclisi de açıklama yaparak, "Siyasi iktidarın vekilleri tarafından bir kez daha erkeklik gösterisi yapılmıştır. Siyaseten yenemediğini şiddet ve zorbalıkla bastırmayı bir politika haline getiren iktidar, bir kez daha muhalefetin, kadınların sesini kısmaya dönük bastırma siyasetini devreye koymuştur. Yaşanan saldırıda Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit faşist iktidarın vekilleri tarafından şiddetin hedefi olmuştur" dedi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu saldırı, kadına yönelik şiddet ve katliamların artışı karşısında politika üretmeyen, her defasında kadınların kazanılmış haklarına saldıran AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarının göstergesidir.
Gülistan Kılıç Koçyiğit yoldaşımıza yapılan saldırı kadın iradesine, rengine, duruşuna, siyasetine ve mücadelesine yapılmış bir saldırıdır.
Baskı, zor aygıtları ile hukuksuzlukların, kadına yönelik şiddetin, irade gasbının meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz. Evde, sokakta, Mecliste bulunduğumuz her yerde erkek-devlet şiddetini kabul etmiyoruz, mücadelemizi yükseltiyoruz."

ÖZEL'DEN GÜLİSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT'E ZİYARET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, "Meclis’te kan akmaya başlıyorsa vatandaş ne yapacak? Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un en acil durumda müdahale etmesi gerekiyor. Yerlerde kan var. Kadınlara vuruyorlar" dedi.

Özgür Özel ve beraberindeki heyet, açıklamanın ardından saldırıya uğrayan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’i ziyaret etti. DEM Parti eş genel başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, Özel'i karşıladı. DEM Parti Grubu'nda yapılan görüşmede Özel, geçmiş olsun dileğinde bulundu.