Meletî ve Haymana’da Newroz ateşleri yakıldı

Meletî'nin Battalgazi ilçesi ve Ankara'nın Haymana ilçesi Newroz ateşlerinin yakılmasıyla coşkuyla kutlandı.

NEWROZ

Battalgazi ilçesinde bulunan Emeksiz Üst Kavşağı'nda düzenlenen Newroz kutlamasına, soğuk havaya rağmen yoğun bir katılım gerçekleşti. Kutlamada, 2017 Amed Newrozu'nda polisler tarafından öldürülen Kemal Kurkut'un fotoğrafı asıldı ve DEM Parti bayraklarıyla dolu alanda uzun süre halaylar çekildi. 

Kutlama boyunca, "Kemal Kurkut ölümsüzdür", "Newroz pîroz be" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. DEM Parti Meletî İl Eşbaşkanı Nazım Bayram, yurttaşların Newroz'u kutlarken, 6 Şubat Mereş merkezli depremleri hatırlatarak iktidar politikalarını eleştirdi.

Kutlamada tutsak siyasetçi Sabahat Tuncel'in Newroz'a gönderdiği mesaj da okundu. Sebahat Tuncel'in mesajında, Newroz'un direnişin, dirilişin ve uyanışın adı olduğu vurgulandı. Sebahat Tuncel şu mesajı verdi: “Bu Newroz direnişin, umudun Newrozu olacak. Bütün baskılara, zulme rağmen geleceğimizi bugünden kurmak için yeniden Newroz ateşini harlıyoruz. Kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde bütün baskılara rağmen sokaklara çıkarak özgürlük meşalesini yaktılar. Şimdi kadınların özgürlük ateşiyle halkların ateşini birleşitiriyoruz. Kadınların mücadelesi, halklarımızın, Kurdistan halkının da özgürlük mücadelesine öncülük edecektir. Bu inanç ve düşüncelerle Kurdistan ve Ortadoğu halklarının  özgürlük bayramı olan Newroz bayramını kutluyorum."

DEM Parti Meletî Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Sevim Şimşek Bayram, "Bu meydan zalimlere başkaldıran özgürlüğün meydanıdır” derken,  DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Newroz alanlarından haykırıyoruz. Tecride son verin, Kürt sorununun çözümü için Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmeleri sağlayın. Kürt sorununun çözümü için muhatap Sayın Öcalan’dır" dedi.

Kutlamalar, Mezopotamya Kültür Merkezi'nden bir grubun seslendirdiği şarkılarla devam etti ve Newroz ateşi yakıldı.

HAYMANA

Ankara'nın Haymana ilçesinde ise kent meydanında Newroz kutlamaları gerçekleştirildi. Kutlamaya katılanlar sık sık "Bijî Newroz" ve "Newroz Pîroz Be" sloganları attı. DEM Parti Haymana Belediyesi Eşbaşkan adayı Mahmut Başaran, halkın kendini yönettiği bir belediye yönetimi için aday olduğunu belirtti. 

DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat ise, Newroz'un direnişin ve özgürlüğün simgesi olduğunu vurgulayarak kentteki adaylar için destek istedi. 

DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar ise, "Bu ülkeye onurlu bir barış gelmesi gerekiyor ve bu talebimiz engellenmemelidir. Barışın muhatapları bellidir, İmralı’da ağır bir tecrit var. İmralı’nın kapıları açılmalı, çözüm masası yeniden kurulmalıdır" dedi.

Kutlamalar, halaylar ve sloganlarla sona erdi.