MKG ve DFG, gazeteci Pexşan Ezîzî'ye verilen idam kararını kınadı

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), İran'da tutuklu bulunan Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî'nin idam cezasına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

23 Temmuz'da görülen duruşmada Pexşan Ezîzî, "İslam hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatan gruplara üyelik" suçlamasıyla idama mahkûm edilmişti. Toplantıya katılan gazeteciler, Ezîzî'nin sesi olunması çağrısında bulundu.

MKG Başkanı Roza Metina, yaptığı açıklamada, gazetecilerin tüm baskılara rağmen hakikati yazmaktan vazgeçmediğini vurguladı. 

Roza Metina, "Gerçekleri yazan ve paylaşan gazeteciler her zaman yargılanmıştır" dedi. 

Ayrıca, Kürt gazetecilere yönelik baskılara değinen Roza Metina, Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS'in sitelerinin defalarca engellendiğini ve Ankara'daki yargılamalarda 8 gazeteciye verilen cezaları hatırlattı. Benzer saldırıların Rojhilat ve Güney Kürdistan’da da sürdüğünü belirten Roza Metina, Rojava’da da gazetecilerin hedef olduğunu söyledi.

İran rejiminin gazeteci ve insan hakları savunucusu Pexşan Ezîzî’ye verdiği idam cezasına tepki gösteren Roza Metina, "Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî her zaman kadın haklarını savundu ve ezilen halkların özgürlüğü için direndi. ‘Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür’ bilinciyle yazan Ezîzî, baş eğmediği için İran rejimi tarafından idama mahkûm edildi" diye belirtti.

Roza Metina, İran'ın tekçi ve düşmanca politikalarla özgür yaşam isteğini boğmaya çalıştığını ifade ederek, Ezîzî’nin sesi olunması çağrısında bulunarak, "Herkesi, İran rejimi tarafından Pexşan Ezîzî’ye uygulanan bu hukuksuzluğa karşı sesini yükseltmeye davet ediyoruz" dedi.