Güney Afrika’nın Cape Town kentinde Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu ve Suriye Önder Apo’ya Özgürlük İnisiyatifi öncülüğünde, ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Dünyaya Barış ve İstikrar’ konferansı 28 Şubat ve 1 Mart tarihinde yapıldı. Güney Afrika’daki siyasi parti ve işçi sendikaları temsilcileri, Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Mazlum Dinç, Suriye Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nden bir heyet, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Kongra Star temsilcileri konferansa katıldı.
Güney Afrika Ulusal Kongresi Sözcüsü Cameron Dugmore, Güney Afrika Komünist Parti Temsilcisi Solli Mbella, Güney Afrika İşçi Sendikaları Kongresi Sözcüsü Meloyn de Bruyn, Suriye Önder Apo’ya Özgürlük İnisiyatifi Sözcüsü Ferzende Munzur ve Güney Afrika Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu Eş başkanı Mahmoud Patel’in açılış konuşmalarıyla konferans başladı.
Konferansa katılan Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi-Suriye Üyesi Ferzende Munzur, konuya ilişkin ANF’ye konuştu. Cape Town’daki konferansın ortak bir çalışma sonucunda yapıldığına dikkat çeken Ferzende Munzur, “3 ay boyunca hazırlığı yapılan bir konferanstı. Bir heyet olarak Güney Afrika’ya gittik. Güney Afrika’da sıcak bir karşılama oldu. Konferansta da çok değerli ve önemli tartışmalar gündeme alındı. Tartışmaların odağında Önderliğin savunmaları yerini aldı” dedi.
ÖNDER ABDULLAH ÖCALAN’IN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SAĞLANMASININ ÖNEMİ TARTIŞILDI
Ferzende, konferansta gündeme gelen maddeleri ise şu şekilde sıraladı: “Kapitalist, ulus-devlet sistemi ve Ortadoğu’da yaşanan sorunlar, dünyadaki ve bölgedeki çatışmaların nedenleri, bu doğrultuda Ortadoğu ve dünya için demokratik çözüm. Kadın devrimi, model olarak Kuzey-Doğu Suriye’de toplumun demokratikleşmesi, Güney Afrika’daki kadın mücadelesi ve özgürlük çabaları. Demokratik Ulus projesi ve Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetim deneyimi, komünal ekonomi, Kürdistan ve Güney Afrika’da Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne yönelik girişimler ve çabalar, Önder Öcalan’a dönük gerçekleştirilen uluslararası komplo, ağırlaştırılmış tecrit ve bu tecridin kırılması için nasıl çalışmalar yürütülmesi gerektiği, Önder Öcalan’ın ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasının önemi, tek kişilik hücrelerde yaşanılanlar ve demokrasiye giden yola dikkat çeken konular gündeme taşındı.”
Konferans bileşenine dikkat çeken Ferzende Munzur, “Kürt davasına dönük değerlendirmeler olumluydu. Kürt halkının ve topraklarının parçalandığına vurgu yapıldı. Her halk gibi Kürt halkının da özgürlüğüne kavuşmasının öncelikli konulardan biri olduğu söylendi. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanmasının en önemli ihtiyaçlardan olduğu da bileşenler tarafından dillendirildi. Önder Apo, bir filozof ve Kurdistani bir önderlikten ziyade dünya önderliği olarak bir kez daha adlandırıldı. Hatta Mandela gibi Abdullah Öcalan’ı da lider olarak görüyorlar. Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için siyasi ve hukuki girişimler artacak. Siyasi ve hukuki boyutta mücadelenin yükseltilmesi sözü yenilendi. Etkili şahsiyetler konferansa katıldı. Önder Apo’nun fikri ve felsefesinin daha da tanınması, bilinmesi için sürekli okunması, kitaplarının dağıtılması gerektiği belirtilerek, Güney Afrika’da okul ve üniversitelerde ön plana çıkarılacağı da söylendi” diye konuştu.
ÜNİVERSİTELERDE SEMİNER VE PANELLER DÜZENLENECEK
Güney Afrika’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için önemli faaliyetlerin yürütüldüğünü ve bunlardan birinin de Türkiye büyükelçiliği önünde yapılan protesto eylemi olduğunu kaydeden Ferzende Munzur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu eylemlerde verilen bedellere de dikkat çekildi. Karşılaştığımız tablo mutluluk vericiydi. Çünkü Güney Afrika’daki aydın, yazar, devrimci ve siyasi partilerin temsilcilerinin Önder Apo için verdikleri mücadele bizleri duygulandırdı. Tablo dikkat çekiciydi. Solcusundan, sağcısına, farklı siyasi partiler, dini kesimlerin katılım ve güçlü değerlendirmeleri, Önder Apo’yu lider olarak benimsemeleri önemliydi. Konferansta önemli öneriler yapıldı ve kararlar alındı.”
‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Dünyaya Barış ve İstikrar’ konferansında alınan kararlara değinen Munzur, konuşmasını şöyle noktaladı: “Güney Afrika hükümetine verilen barış misyonunun tam anlamıyla yerine getirilmesi, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için gereken rolün oynanması, Önder Apo’ya dönük tecridin kırılması, fiziki özgürlüğünün sağlanmasına dönük siyasi, hukuki girişimlerin artması ve sonuç alınana kadar girişimlerin takipçisi olunması. Türk devletinin Medya Savunma Alanları’nda gerilla ve Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük saldırılarının acilen sonlandırılması, bu kapsamda mücadelenin aralıksız devam edilmesi. Güney Afrika’daki üniversitelerde Önder Apo’nun kitaplarının okunması, mücadelesini anlatan seminer ve panellerin düzenlenmesi, Güney Afrikalı çocukların Önder Apo’nun fikri ve felsefesiyle büyütülmesi kararları alındı.”