‘Newroz kaybettiklerimizi anma ve seçim sürecini zaferle taçlandırmanın başlangıcı olacaktır’

HDP Amed İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, 2023 Newrozu'nun hem bir anma niteliği taşıyacağını hem de seçim sürecini zaferle taçlandırmanın başlangıcı olacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), bir yandan 2023 Newroz’una hazırlanırken diğer yandan da bu yıl yapılacak olan seçimlere ilişkin hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Özellikle 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin Newroz ve seçimleri nasıl etkileyeceği, demokrasi güçlerinin politikalarını nasıl belirleyeceği merak ediliyor.


HDP Amed İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, önümüzdeki süreçte nasıl bir motivasyonla hareket edeceklerine ilişkin konuştu.

Ceylan, Newroz’un Kürtler için her zaman önemli ve anlamlı bir sürecin başlangıcı olduğunu belirtti. Newroz’un, her yılın politik takvimini de belirleyen bir özelliğinin olduğunu söyleyen Ceylan, Kürtlerin yıl içerisinde yaşadıklarını ve yaşayacaklarını bugüne yüklediklerini kaydetti.

NEWROZ ANMA NİTELİĞİNDE OLACAKTIR

Ceylan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Kürt siyaseti ve halkımızın kendisi yıl içerisinde yapmak istediklerini derinlikli bir şekilde Newroz’a yüklemektedir. Farklı olarak bu yıl depremden sonra Newroz’u karşılıyoruz, ondan sonra da seçim sürecine giriyoruz. Onun için Newroz bizim açımızdan nasıl ki diriliş ve mücadeleyi simgeliyorsa, bu yıl da anma niteliği taşıyacaktır. Çünkü egemen güçler deprem sürecini unutturmak istiyorlar. Yaralar halen taze iken onu unutturmamak gerekiyor. Newroz da bunun en iyi dinamiklerinden biridir.”

SEÇİMLERİ ZAFERLE TAÇLANDIRMANIN BAŞLANGICI

2023 seçimlerine de değinen Ceylan, geçmiş yıllardaki seçimlerin de elbette önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu seçim süreci demokratik siyaset ve sivil toplum örgütleri için çok fazla anlam ifade ediyor. Miadını tamamlamış AKP-MHP hükümetinin gönderilmesi için çok önemli bir süreçtir. Bu sürecin sağlıklı değerlendirilmesi için de Newroz, dolu dolu bir anlam taşıyor. Bu yılki Newroz’un bizim için önemli üç anlamı vardır. Birincisi; hem dirilişin, mücadelenin tekrar güncellenmesi olacak, ikincisi; depremde yitirdiklerimizin anmasına dönüşecektir. Üçüncüsü ise; bu seçim sürecini zaferle taçlandırmanın başlangıcı olacaktır” şeklinde konuştu.