Newroz kutlamaları sürüyor

Kurdistan başta olmak üzere birçok kentte mahalle aralarında ve köylerde ateş yakıp Newroz kutlayan halk, “Bijî Serok Apo” sloganı attı.

2024 NEWROZU

Kurdistan kentlerinin yanı sıra Ankara'da Newroz kutlamaları, mahallelerde ve tepelerde yakılan ateşler, yürüyüşler, çekilen halaylar ve atılan havai fişeklerle sürüyor.  

ŞIRNEX 

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Hespist köyünde ateş yakan gençler, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla Newroz’u kutladı. Sabah saatlerinde köye bakan tepelerde ateş yakmak isteyen gençler, köyün etrafında konuşlanan askerler tarafından engellendi. Bunun üzerine gençler, köy ortasında ateş yaktı. Karanlık basmasının ardından tekrar köy girişinde lastik yakan gençler, havai fişek patlattı. “Bijî Serok Apo” sloganları atıp ateş etrafında toplanan gençler, Newroz’u kutladı.

QERS

Qers merkeze bağlı  Aydınlıkevler Mahallesinde iftar sonrası bir araya gelen halk ateş yakarak Newroz’u kutladı. Polisler, TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlarla mahalleyi ablukaya almaya çalışsa da halk, ablukayı dinlemeden daha önce hazırladıkları tekerlekleri ateşe verdi. Yakılan Newroz ateşi TOMA tarafından söndürüldü. Bunun üzerine halk, mahallenin başka bir yerinde Newroz ateşi yaktı. Mahallenin birçok yerinde de atılan havai fişekler kutlamaya renk kattı.

DÎGOR

Qers’in Dîgor ilçesine bağlı  Tirmaşîn (Türkmeşen)  köyünde  Newroz ateşi yakılarak kutlama yapıldı.  İftardan sonra bir araya gelen köylüler ateş yakarak Newroz’u kutladı. Yakılan ateş etrafında kadınlar ve erkekler uzun süre halay çekti. 

ANKARA

Demokratik kitle örgütleri, Mamak’ta Newroz yürüyüşü düzenledi. Düzenlenen yürüyüşün ardından 24 Mart’ta Anıtpark’ta yapılacak Newroz etkinliğine Mamak halkı, Newroz bildirgesi okunarak davet edildi. Yürüyüşte sık sık “Yaşasın Newroz, Newroz pîroz be” ve “Bijî berxwedana Newrozê” sloganları atılırken üzerinde “Yaşasın Newroz, Newroz Pîroz Be” yazılı pankart açıldı.

Yürüyüş sonrası konuşan Mamak İlçe Yöneticisi Mehmet Salih Gönüldaş, Newroz’un Ortadoğu halkları için, yenilenmenin ve baharın başlangıcının müjdecisi olduğuna ve Demirci Kawa mitolojisine uygun olarak yıllardır süren bir direniş ateşine dönüştüğüne işaret etti. Gönüldaş, “Dehaqlar karşısında günümüzün Kawaları sokaklarda, meydanlarda direnişi büyütüyor, zaferler elde ediyor. Zulüm ve baskı karşısında direnmeye, sınıfsız sömürüsüz bir dünya için mücadele etmeye devam ediyor. 2024 Newroz'u tüm dünya halklarına barış, demokrasi, özgürlük getirsin. Direnen halkların, emekçilerin umudunu büyütsün. Sömürüsüz kardeşçe ve insanca yaşayabileceğimiz bir dünyanın müjdecisi olsun” dedi. 

ADANA 

Yüreğir'in 19 Mayıs ve Seyhan'ın ise Havuzlubahçe Mahallesi'nde bir araya gelen kadın ve gençler, Newroz ateşini çalınan müzikler ile "Bijî Serok Apo" ve "Newroz pîroz be" sloganları eşliğinde yaktı. Halk, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde ateş etrafında dakikalarca halaya durdu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün talep edildiği kutlamaya DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ile DEM Parti Seyhan Belediyesi Eşbaşkan Adayları Sever Uzun ve Mehmet Karakış, DEM Parti Yüreğir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Şükran Efetürk ve İbrahim Kocaman ile 7'den 70'e yüzlerce yurttaş katıldı. Kutlamada gençler, "Her bir Newroz yeni bir başlangıç" pankartı açıp, meşalelerle yürüyüş gerçekleştirdi. 

Uzun ve Karakış, halkın Newrozunu kutladı. Ali Bozan ise, 31 Mart Yerel Seçimlerinde ikinci bayramı yaşayıp, belediyeleri kazanacaklarını dile getirerek, İmralı tecridine dikkat çekti. Bozan, barış için Abdullah Öcalan'ın bir an önce fiziki özgürlüğe kavuşması gerektiğini vurguladı.

Konuşma sonrası polis atılan havai fişekleri gerekçe göstererek, kitleye gaz bombaları ile saldırdı.

Yüreğir İlçesine bağlı 19 Mayıs Mahallesi'nde yapılan kutlamada ise halk, çalınan müzikler ve yakılan meşaleler eşliğinde dakikalarca halaya durdu. Sık sık, "Bijî Serok Apo", "Jin jiyan azadî" ve "Newroz piroz be" sloganlarının atıldığı kutlamada, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talep edildi. Etkinlikte konuşan DEM Parti Yüreğir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Şükran Efetürk ve İbrahim Kocaman, halkı iradelerine sahip çıkıp, sandıklara giderek DEM Parti'ye oy vermeye çağırdı. Efetürk ve Kocaman, kazanacaklarının mesajını verdi.