Nöbet eylemi 48 gününde: Irkçılık hastalıktır

İstanbul’da irade gaspına karşı 48’inci gününde sürdürdüğü nöbet eyleminde, Kürt kültürüne yönelik saldırılara ilişkin “Irkçılık hastalıktır” denirken, yasaklamalara karşı mücadelenin süreceği mesajı verildi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı Beyoğlu’nda başlattığı nöbet 48’inci gününde devam etti.

 Çok sayıda siyasi parti, sendika, kurum ve kuruluş temsilcisinin katıldığı nöbette, Şair ve Yazar Cezmi Ersöz de yer aldı.

“Kayyum defol” tişörtü giyen eylemciler, Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Türkçe olmak üzere dört dilde “Kayyum defol” dövizi ve “Bijî berxwedana zindanan”, “Kayyum gaspına geçit vermeyeceğiz”, “Bijî berxwedana Colemêrgê” dövizlerini taşıdı.

Yine dört dilde yazılı “Colemêrg ya me ye” ve “Diren Hakkari, İstanbul seninle” pankartı açan kitle, Kürtçe ve Türkçe çalınan şarkılar eşliğinde ritim tuttu. Nöbette, “Jin jiyan azadî”, “Diren Hakkari, İstanbul seninle”, “Bijî berxwedana Colemêrgê”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

IRKÇILIK HASTALIKTIR

Nöbette, halay çekenlerin tutuklanması ve DEM Parti Milletvekili Ali Bozan’a yönelik Türk meclisinde gerçekleştirilen saldırı kınandı.

İlk sözü alan Gaziosmanpaşa İlçe Eşbaşkanı Rukiye Ekenler, “Cinsiyet eşitsizliğine karşı direnenlerle, emekçilerle bir araya geldik. Burada olmayı, bu eylemi çok kıymetli buluyorum. Tam da demokrasi dediğimiz şey budur. ‘Tek dil, din, ben’ diyenlere inat biz demeye devam edeceğiz. Çünkü biz daha çoğuz. Irkçılık bir hastalıktır ve biz bunu reddediyoruz” dedi.

“Bizi hiçbir şekilde bu sistem kriminalize edemez” diyen Rukiye Ekenler, “Bizim etrafımızı çevirerek, tecrit ediyorlar. Tecridin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Biz bunlara karşı başarılı olacağız.”

Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Mehmet Sadık Yılmaz da AKP-MHP’nin Kürtlerin kültür, gelenek ve dillerini yasakladığını ifade ederek, buna karşı mücadele edeceklerini vurguladı. 

Yılmaz, herkesi halaya çağırdı. Ardından katılımcılar, coşkulu bir şekilde halaya durdu. Eylemle halaylar ve sloganlarla son buldu.