PKK’den İsveçli yetkililerin açıklamalarına tepki

PKK Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye ile müzakereleri yürüten İsveçli Oscar Stenström’ün PKK’yi kriminal çevrelerle ilişkilendiren açıklamalarına tepki gösterdi.

Komite tarafından yapılan açıklamada PKK’nin insani, ahlaki, vicdani ve demokratik değerlere bağlı bir hareket olduğu ifade edilerek, “Partimizin kriminal kişi ve çevrelerle ilişkisi yoktur ve o tür çevrelere karşıdır” denildi.

PKK, Kürt halkı ile İsveç halkının eskiye dayanan ve gelişen bir dostluğu olduğunu da dile getirerek “Vicdan sahibi İsveç halkı ve kamuoyu, bu asılsız açıklama ve suçlamaların hangi amaçla yapıldığını biliyor ve görüyor” vurgusunda bulundu.

PKK Dış İlişkiler Komitesi tarafından konuyla ilgili yayınlanan açıklama şöyle:

“Son günlerde bazı İsveçli yetkililer, partimiz ve hareketimiz aleyhine yersiz, mesnetsiz ve doğruluktan uzak bazı ithamlarda bulunarak, Kurdistan Özgürlük Hareketini kriminalize etmeye çalışıyorlar.

Baştan belirtmeliyiz ki PKK, Kurdistan’ın kurtuluşu ve Kürt halkının özgürlüğü için çalışan, bu konuda büyük bedeller ödeyen bir siyasi partidir. Partimiz insani, ahlaki, vicdani ve demokratik değerlere bağlı bir harekettir. Partimiz kuruluşundan (1978) bu yana 45 yıldır, bu değerlerle siyaset yaptı ve yapmaktadır. Partimizin kriminal kişi ve çevrelerle ilişkisi yoktur ve o tür çevrelere karşıdır.

Gerçek bu şekilde olduğu halde Türk devleti ve onunla işbirliği yapan çevreler, partimizi kriminalize etmek için her türlü yalan, dolan ve iftiraya başvurmaktan geri durmuyorlar. Bu asılsız suçlamalar kervanına, son dönemde İsveç adına Türkiye ile müzakere eden heyetin başkanı Büyükelçi Oscar Stenström da katıldı. Sayın Stenström, İsveç Radyosu ile yaptığı bir söyleşide gasp, silah ve uyuşturucu gibi suçlara karışan İsveç’teki kimi kriminal kişilerin partimizi finanse ettiğini söylüyor ve “Kürt Tilki” diye bir isim veriyor.

Sayın Stenström’in açıklaması, gerçeklerden uzaktır, öyle bir durum yoktur ve tamamıyla görüştüğü Türk muhataplarını memnun etmek için uydurduğu bir suçlamadır. Açıklama da kendi içerinde tutarsızlıklar barındırmaktadır. “Kürt Tilki” kimdir bilmiyoruz, tanımıyoruz, bir ilişkimiz de yoktur. Türkiye'de PKK lehine söylenecek bir söz bile suç kapsamındadır ve hapisle cezalandırılıyor. PKK lehine bir söz söyledi veya bir PKK’liye yemek verdi diye suçlanarak Türkiye’den gelip İsveç makamlarına iltica eden çok sayıda kişi vardır. Sayın Stenström’in iddiasına göre “Kürt Tilki” işlediği suçlardan İsveç’te aranıyor ve İsveç’te PKK’ye yardım etmiş, buna rağmen kaçıp Türkiye’ye gitmiş ve Türkiye de serbest dolaşıyor. Nereden baksan bak, çok tutarsız bir açıklama.

Bu tür açıklamalar Sayın Stenström ile sınırlı değildir. Son dönemde NATO üyeliği müzakereleri çerçevesinde, Türkiye hükümetini ve Erdoğan’ı memnun etmek için Dışişleri Bakanı Tobias Billström gibi kimi hükümet yetkilileri de benzer açıklamalarda bulunuyorlar. Bu suçlamaları tümden reddediyoruz. İsveç hükümeti Türkiye ile ilişkilerini geliştirebilir, buna kimsenin dediği bir şey yok. Ama bizim üzerimizden, Kürtler üzerinden pazarlıklar yapmayın, ülkemizde savaş ve insanlık suçlarını işleyen eli kanlı Erdoğan’a destek olmayın, diyoruz.

Kürt halkıyla İsveç halkının eskiye dayanan ve gelişen bir dostluğu vardır. Biz bu dostluğu değerli buluyor, önemsiyoruz ve daha da gelişmesini istiyoruz. Vicdan sahibi İsveç halkı ve kamuoyu, bu asılsız açıklama ve suçlamaların hangi amaçla yapıldığını biliyor ve görüyor. Kim ne derse desin, biz insani, ahlaki, vicdani ve demokratik değerleri koruyarak, doğru bildiğimiz yolda yürüyeceğiz ve ülkemizi işgalden kurtarıp halkımızı özgürleştireceğiz.”