GÖRÜNTÜLÜ

Qers, AKP-MHP’nin hilelerine rağmen başaracak

Qers’te DEM Parti’ye karşı tek adayla seçime giden, seçmen taşımakla yetinmeyip kış tatbikatını da bahara taşıyan, kontralara görev veren AKP-MHP ittifakı, halkın iradesine çarpacak.

YEREL SEÇİM

DEM Parti Qers Belediyesi Eşbaşkan Adayları Kenan Karahancı ve Arzu Savaş Derman, bilinçli tahribatlar yaratılan, içme suyu ve temizlik sorunu bile çözülmeyen Qers’in AKP-MHP iktidarına hak ettiği yanıtı vereceğini söyledi. Qers’ın 5 yıl daha kaybetmeye tahammülü olmadığını belirten Eşbaşkan Adayları, kent dışındaki tüm seçmenleri oy kullanmaya çağırdı. 


Halklarının yüzyıllardır birlikte yaşadığı Qers, yoksulluk ve işsizlikle baş başa bırakılmış. Tarım ve hayvancılık yok olma noktasına geldi. Kente sadece iki saat su veriliyor. Uyuşturucu ve fuhuşun teşvik edildiği kentte, yerel seçimlere de iktidarın hile ve oyunlarıyla gidiliyor. Qers ve Îdir’da tek adayla giden AKP ve MHP, 4 bin ‘seçmen’ taşıdı. Her yıl rutin 10 Şubat’ta düzenlenen askeri kış tatbikatını 30 Mart 2024’e çekti. Böylece tatbikata katılan askerlerin görevlendirme denilerek Qers’te oy kullanmaları sağlanacak.


ANF’ye konuşan DEM Parti Qers Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kenan Karahancı, Qers doğumlu. Dicle Üniversitesi’nde Biyoloji okudu. Öğretmenlik yapan Karahancı, eğitim emekçilerinin özlük haklarını için mücadele eden sendika ve kurumlarda da çalıştı. 2015 seçimlerinde milletvekili adayıydı. Qers'i ve sorunlarını iyi bilen biri.

Qers’te farklı halk ve inançların varlığına işaret eden Karahancı, “Partimizin paradigmasının hayata geçeceği illerden biridir. Kars’ın öznel yapısı düşünüldüğünde devletin bakış açısı farklıdır. DEM Parti’nin kazanmaması için bütün partilerin bir araya gelerek ittifak kurduğu bir şehirdir. Ancak 2015’ten beri Kars öznelinde HDP geleneği birinci parti durumundadır” dedi. 

KAYYUM 20 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ

Kayyum gelirse devletin bütün olanaklarını kullanır ve en iyi hizmeti sunar gibi bir algı oluşturulduğunu belirten Karahancı, şöyle devam etti: “Ancak görüldü ki; kayyum belediyeciliği Kars’ı 20 yıl geriye götürdü. Kars’ta içler acısı bir durum var. Yollar köstebek yuvası ve Kars’ta su sorunu var, çöp sorunu var, imar sorunu var. Onlarca sorun var ve hiçbiri çözülmemiştir. Kayyum belediyeyi  son 3.5 yılda 970 milyon TL’ye kadar borçlandırmış. Karslılar bu kadar borçla ne yapıldı diye hayretler içinde tepkilerini dile getiriyorlar. Kayyum sistemi hiçbir Karslı tarafından onaylanmadı. Kayyum sistemi sadece HDP’lilere ceza olarak verilse de aslında Kars halkına ceza oldu. Halkımız 31 Mart’ta kayyum sistemini çöpe atacak.”

AKP, İKİ DÖNEMDİR MHP’Yİ DESTEKLİYOR

AKP’nin iki dönemdir Kars’ta aday göstermeyip MHP adayını desteklediğini hatırlatan Karahancı, şunları söyledi: “Asıl mesele Kars’ta yeni yeni hilelere başvuruyorlar. Yeni bir kayyum sistemi geliştirmek istiyorlar. Kars’ta yaşamayan, Kars’ı bilmeyen, Kars’a hiç gelmemiş 4 bin kişiyi Kars’a oy kullanması için taşıdılar. Bu da yeni bir kayyum sistemi demektir. İnsanlarımız, halkımız buna karşı uyanık olacaktır. Bizim dışarıya giden, ekonomik nedenlerle dışarıda yaşayan bütün Karslılara çağrımız gelip oyunu kullanmasıdır. Bizim her iki helal oyumuz var ve onların her bir haram oyunu böyle bir boşa çıkaracağız. Kars halkı yine DEM Parti’yi tercih edecektir. Bundan herkes emin olsun.”

İLK İŞ, SU SORUNUNU ÇÖZMEK

Qers’te günde iki saat verilen suyun içilen su bile olmadığını, 21 yüzyılın ilk çeyreğinin bittiği bir dönemde hala su sorununu konuştuklarını vurgulayan Karahancı, “Kars iklimsel olarak bol su rezervlerinin olduğu bir yer ama maalesef kentte su yok. Kars’ta yüzde 30 kayıp su var, çünkü altyapısı yok. Bu yüzden birinci hedefimiz su sorununu çözmektir. Kars çok güzel ve kimliği olan bir şehir ama kirli ve çöplük haline getirilmiş durumda. Çöpler kentin içinde depolanıyor, bu ekolojik tahribata ve sağlık sorunlarına neden oluyor. Birçok kentte çöplerden yararlanma yollarına gidiliyor ve entegre enerji sistemiyle belediyeye ekonomik girdi sağlıyor. Biz bu sorunu da çözeceğiz. Qers yolları çamurlarla kaplı. Özellikle çocuklar kirlilik içinde evine dönüyor. Çocukların yürüyebileceği temiz bir kaldırım bile yok. Geldiğimizde olumsuz imar koşullarını halkın lehine çevireceğiz. Kars’ta hiçbir kültürel etkinlik olmamış. Geldiğimizde inşallah sosyal yaşam alanları oluşturacağız” şeklinde konuştu. 

QERS 5 YIL DAHA KAYBETMESİN

“Kars’ın 5 yıl daha kaybetmeye tahammülü yoktur” diyen Karahancı, şunları ekledi: “Kars’a hizmetin tekrar başlaması, şeffaf belediyecilik ile kucaklayıcılık ve herkese eşit hizmet temelinde yaklaştığımızı herkesin bilmesini istiyorum. Özellikle Kars dışında yaşayan Kars halkına çağrımız; Kars’a gelip oylarını kullansınlar. Dışarıda olup da Kars’a gelemeyen herkesin gidiş geliş bütün masraflarını karşılayacağız ve bütün hileleri boşuna çıkaracağız.”

BİLİNÇLİ OLARAK BU HALE GETİRİLDİ


DEM Parti Qers Belediyesi Eşbaşkan Adayı Arzu Savaş Derman ise 1976’da Digor’da doğdu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde okudu. 2004’te aktif siyasete dahil oldu. DBP’de çeşitli görevler aldı. Derman, aynı zaman şair ve yazar kimliğiyle de biliniyor.

Kentte sistemin bilinçi olarak yarattığı tahribatlara dikkat çeken Arzu Savaş Derman, öncellikle bütün kadın kurumlarını yeniden açacaklarını söyledi. Su, yol ve temizlik sorununun acil çözüm beklediğini kaydeden Derman, ilk etapta yol sorununa el atacaklarını, temizlikte zaten çalışıyor görünen 900 kişiyi aktif hale getirip temizlik sorununu çözeceklerini belirtti. Derman, “Kentte çöp konteyneri bile yok. Kars bir il ve bu korkunç bir manzara” dedi. 

HALK İRADESİNE SAHİP ÇIKACAK

Yıllardır süre gelen hilelerin farklı boyutlarla devam edeceğinin farkında olduklarını belirten Derman, “Ancak ne yaparlarsa yapsın Kars halkı iradesine sahip çıkacak. Terekeme, Azeri, Kürt, Türk herkes bize oy verecek, bundan eminim. Kendi gelecekleri için bizim uygulayacağımız temiz şeffaf belediyeciliği bekliyorlar. Kars tarihi ve çok kültürlü bir yer. Kars halkları yüzyıllardır beraber yaşıyor. Bu yüzden Kars’a faydası olacak partiyi seçeceklerdir. Herkesi kucaklayacak parti biziz. Kars halkına şunu diyorum; gelin yerelde kendimizi de kentimizi de biz yönetelim” şeklinde konuştu. 

AVCI: KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ

Bazarcıx Eş Başkan adayı Hüsnü Avcı ise şunları söyledi: "1964 doğumluyum. 1994 yılında siyasi nedenlerle cezaevine girdim. 2009 Dağpınar’da belediye meclis üyesi oldum. 2011’de Belediye Başkan vekilliği görevini yürüttüm. 2024 seçimleri belediye eş başkan adayıyım.Dağpınar’ın çok büyük sorunları var. Hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. AKP’li belediye hiçbir sorunu çözmedi. Dağpınar’ın genelinde tüm yollar bozuk. 2009 yılında bizim dönemimizde bu sorunları biz çözmüştük. 2024 seçimleri kazanacağız halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Bir süt mandıramız yok, dışarıdan gelen mandıracılar halkımızı ürettiği sütü, peyniri çok ucuz  biçimde alıyor. Halk toplantılarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.