GÖRÜNTÜLÜ

Riha’da DEM Parti tarih yazdı

Riha’da DEM Parti son dönemlerin en başarılı sonuçlarından birine imza atarak Riha’da 7 Belediye kazandı. Kazanılan belediyeler arasında Curnê Reş de bulunuyor.

DEM PARTİ'NİN YEREL SEÇİM ZAFERİ

Halkların Demokratik Partisi (DEM Parti) kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, Riha’da 7 ilçe belediyesini kazanarak daha önce geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketinin en büyük başarısını elde etti. Kazanılan belediyeler arasında 1979’dan bu yana Kürt siyasetinin kazanamadığı Curnê Reş (Hilvan), daha önce hiç alınmayan Berecûk (Birecik) ilçeleri de bulunuyor. 

CURNÊ REŞ 

Curnê Reş’te (Hilvan) DEM Parti’nin geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketinin 1979 yılından bu yana kazanamadığı bir ilçe. DEM Parti eşbaşkan adayları Serhan Paydaş ve Garip Yeşil, oyların büyük çoğunluğunu aldı. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 49.39, HDP ise yüzde 33.19 oy almıştı. Curnê Reş Kürt siyasi hareketinin ilk belediyesi olmasından kaynaklı ayrı bir önem içeriyor. Curnê Reş’te 6 Mayıs 1979’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Kürt siyasi hareketinin adayı Nadir Temel, seçimlerde oyların çoğunu alarak belediye başkanlığını kazanmıştı. Belediye meclisi üyeliğine Saadet Yavuz ve Emine Hacıyusufoğlu ile seçilen Durre Kaya, Nadir Temel’le belediyeye başkanlık etmişti. 1980 yılının başında Temel ve bütün meclis üyelerini görevden alınarak ilçe kaymakamı Taykan Ataman kayyım olarak atanmıştı. 45 yıl sonra gelen zafer halkı sokaklara döktü. DEM Parti seçim bürosu önünde bir araya gelen binlerce kişi coşkuyla kutlama yaptı. 

BERECÛK

DEM Parti’nin kazandığı belediyelerden bir diğeri de Berecûk. Oyların büyük çoğunluğunu alarak seçimi kazanan DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayları Mehmet Begit ile Berivan İlkaya Manas, belediyenin yeni eşbaşkanları oldu. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 44.40, HDP ise yüzde 38.30 oranından oy almıştı. 1990’lı yıllardan bu yana Mirkelam ailesi ve onun akrabaları tarafından yönetilen ilçe tarihinde ilk defa DEM Parti tarafından yönetilecek. Sabahın erken saatlerinde ilçe halkını saran seçim heyecanı ilerleyen saatlerde giderek arttı. İlçede seçim usulsüzlüklerine karşı 200’ün üzerinde DEM Parti sandık görevlisi sandıkları korudu.  Saatlerce seçim bürosunda bekleyen yurttaşlar sonuçları alır almaz sokaklara döküldü. Farklı kırsal mahallelerden konvoy şeklinde ilçeye gelen yurttaşlar sık sık “Jin jiyan azadî” sloganları attı. İlçede kutlamalar devam ediyor. 

XELFETΠ

DEM Parti’nin kazandığı bir diğer ilçe belediyesi ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğduğu Xelfetî (Halfeti) ilçesi oldu. Gün boyunca birçok usulsüzlüğün yaşandığı ilçede, adliye binası önünde bir araya gelen kitle, “DEM gelecek devran dönecek kayyımlar halka hesap verecek”, “Halfeti halkındır halkın olacak” sloganları attı. Bekleyişler sürerken kente Pirsûs (Suruç) ve Hewag (Bozova) gençlerinin de gelmesiyle birlikte kalabalık giderek arttı. Kullanılan oyların büyük bir çoğunluğunu alan Mehmet Karayılan ve Saniye Bayram belediyenin yeni eşbaşkanları oldu. Xelfetî, Kürt siyasetinin daha önce kazandığı ancak 2016 yılında kayyım atandıktan sonra 2019 yılında taşınan oylar nedeniyle kaybettiği bir ilçeydi. İlçede kutlamalar devam ediyor. 2019’da yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 54.92, HDP ise yüzde 37.56 oy almıştı. 

WÊRANŞAR

Yerel seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte Wêranşar’da (Viranşehir) halk sokaklara çıkarak, kutlamalara başladı. Oyların büyük bir çoğunluğunu alan DEM Parti eşbaşkan adayları Bedriye Yorgun ile Serhat Dicle İnan, belediye eşbaşkanı seçildi. Daha önce birçok dönem Kürt siyasi hareketi tarafından yönetilen ilçede, 2019 yılında yapılan seçimlerde AKP yüzde 47.39,  HDP yüzde 46.43 oy almıştı. Seçim zaferiyle sokağa çıkan binlerce kişi kentte kutlamalar yapıyor. Büyük bir coşkuyla seçim zaferini kutlayan halk sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı. 

PIRSÛS

DEM Parti’nin geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketi yönetiminde iken 2016 ve 2019 yıllarında kayyım atanan Pirsûs’ta (Suruç) ise DEM Parti ezici bir oy farkıyla yeniden belediyenin yönetimini elde etti. Kutlamaların başladığı ilçede Ayten Kaya ve Müslüm Baran yeni belediye eşbaşkanları seçildi. 2019 yılında yapılan seçimlerde HDP yüzde 59.36, AKP yüzde 34.69 oy almıştı. İlçede seçim kutlamaları devam ediyor. 

HEWAG 

DEM Parti’nin kazandığı ilçelerden biri de daha önce Kürt siyasi hareketinin kazandığı ancak 2019’da AKP’ye geçen Hewag (Bozova) ilçesi oldu. Oyların büyük bir çoğunluğunu alan İsmail Yıldız ile Aygül Kapıkayalı yeni belediye eşbaşkanları oldu. 2019 yılında yapılan seçimlerde AKP yüzde 51, HDP yüzde 39.18 oy almıştı. Partililer sokağa çıkarak zaferi kutlamaya başladı. 

SERÊKANIYÊ

DEM Parti’nin kazandığı bir diğer belediye ise Serêkaniyê (Ceylanpınar) oldu. Oyların büyük bir çoğunluğunu alan DEM Parti eşbaşkan adayları Uğur Kahraman ile Rahşan Yazar, yeni belediye eşbaşkanları oldu. 2009 yılında belediyenin yönetimini kazanan Kürt siyasi hareketi, 2014 ve 2019 yıllarından yapılan seçimlerde kaybetmişti. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 55, Saadet Partisi yüzde 38.51 oy almıştı.