Riha’da dere yatakları imara açıldı, felaketi getirdi

Riha ve Semsûr’da meydana gelen su baskınlarda yaşanan kayıpları değerlendiren HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, kentte birçok dere yatağının imara açıldığını vurguluyor.

Riha ve Semsûr’da meydana gelen sel ile birlikte resmi rakamlara göre iki ilde de 10 kişi hayatını kaybetti.

Şehir ve yapılaşmanın olmaması gereken yerlerin imara açılması yönündeki tartışmalar özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra alevlendi.

Su baskınlarının da felakete dönüşmesi, rantsal dönüşüm eleştirilerini bir kez daha haklı kıldı.

BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI MAKYAJDAN İBARET

ANF’ye konuşan HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan, kentteki seli değerlendirirken AKP’nin belediyecilik anlayışının bir makyajdan ibaret olduğuna dikkat çekti:

“AKP'nin yerel yönetimler ve belediyecilik adına gerek Kürdistan'da, gerekse de Türkiye’nin geri kalanında ya da Urfa'da yaptığı şey bir makyaj siyasetidir. Sadece görüntüyü önceleyen, kendince bazı yolları yapıp renk katan bir noktada çalışmaları. Üç milyona yakın nüfusu olan, mültecilerle belki daha da fazla bir nüfusa sahip Urfa merkez, bir milyonu aşan nüfusuyla maalesef altyapı sorunları yaşıyor. Altyapı bu nüfusa göre yapılmamıştır. Böyle bir metropolün kanalizasyondan tutun altyapısına, hatta kimi yolları maalesef şehrin kapasitesini taşımıyor. AKP orada köprülü kavşağını bundan bir buçuk ay önce açtığında üzerine birçok tartışma yaşandı.”

21’İNCİ YÜZYILDA BUNA ARTIK DOĞAL FELAKET DENEMEZ

Ömer Öcalan bu yaşananlara doğal felaket denilemeyeceğine de vurgu yaptı:

 “Maalesef şehrimizi bir felakete sürüklediler ama buna doğal sel felaketi diyemeyiz. Urfa aylardır kuraklığı yaşayan bir şehirdi. Yağmur yoğun bir şekilde yağmış olabilir; ama bunların tedbirlerini 21’inci yüzyıl teknolojisine göre alırsanız, altyapınızı, tahliye borularınızı buna göre ayarlarsanız bu gibi felaketlerle karşı karşıya kalmazsınız. Urfa'da maalesef dere yataklarının tamamını imara açtılar. Hem Karaköprü’de hem Eyyübiye'de hem Haliliye'de olası bir yoğun yağmura dönük bazı derelerin, bazı giderlerin açık olması gerekiyordu. Ama AKP 21 yıllık süre zarfında bunları hepsini imara açtı. Arsa, rant ve imar üzerinden büyük kesimleri zengin etti. Kendine yakın olan yandaş kesimleri zengin etti.

Liyakatsiz kişilerle doldurulan bir Urfa Büyükşehir Belediyesi var ve belediyecilik de iflas etmiş durumda. Merkez üç belediye de AKP'ye mensup ve Urfa depremden de sonra büyük bir acıyı bu liyakatsizlikten kaynaklı yaşamak zorunda kalıyor. Maalesef bunu da ‘kader’ adı altında insanlara kabul ettirmeye çalışıyorlar. Ama halkın vergileriyle yapılması gereken altyapı, üstyapı çalışmalarını layıkıyla ve gerekliliklerine göre yapılmadığından kaynaklı şu an Urfa bir felaketi yaşıyor.”