Riyad, Türk Merkez Bankası’na 5 milyar dolar enjekte etti

Suudi Arabistan, Türk Merkez Bankası’na 5 milyar dolar yatırdıklarını açıkladı.

Resmi haber ajansı SPA’ya göre “Suudi Turizm Bakanı Ahmed Hatib ve Suudi Kalkınma Fonları Başkanı, pazartesi günü Türkiye’de Merkez Bankası Başkanı Sahap Kavcıoğlu ile” bir anlaşma imzaladı.

5 milyar dolarlık depozito için yapılan bu anlaşmanın detayları açıklanmadı. SPA ajansı, Türkiye'nin döviz rezervlerini artırmaya ve para birimini istikrara kavuşturmaya yardımcı olabilecek mevduatın iki ülke arasındaki "yakın işbirliğini ve tarihi bağları" yansıttığını savundu.

Özellikle yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle ekonomisi ve para birimi çöken Türkiye’de 6 Şubat depremlerinin ardından durum daha da derinleşti. Dünya Bankası, depremin yol açtığı hasarları 34 milyar dolar olarak hesapladı.

Suudi Arabistan’ın depozitosu, 14 Mayıs’ta öngörülen seçimler önesine denk geldi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler görünürde 2018 yılı sonundaki Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra üç yılı aşkın bir süre askıya alınmıştı.

Geçen yıl Türk yargısı cinayete ilişkin davayı kapatmaya karar verdi. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl nisan ayında Suudi Krallığı'na ziyarette bulunmuştu. Prens Muhamed bin Salman ise haziranda Ankara’yı ziyaret etmişti. Riyad’ın Ankara’ya 5 milyar doları neyin karşılığında verdiği bilinmiyor.