Roman olduğu için ev verilmiyor
Çiçekçilik yaparak geçimini sağlayan Yeşim Kilitoğlu, Roman olduğu için 6 aydır evsiz bırakıldığını; çiçekçi tezgahında annesi ile beraber kaldığını söyledi.
Çiçekçilik yaparak geçimini sağlayan Yeşim Kilitoğlu, Roman olduğu için 6 aydır evsiz bırakıldığını; çiçekçi tezgahında annesi ile beraber kaldığını söyledi.
İstanbul’da özellikle yoksulların ve başka halkların konut bulma sorunu büyüyor; sokaklarda yaşayan yurttaş sayısı giderek artıyor.
30 yıldır Kadıköy İskele Meydanı’nda çiçekçilik yaparak geçimini sağlamaya çalışan Yeşim Kilitoğlu adı Roman yurttaş, 6 ay önce yaşadığı evin kirasının yüzde 300 artış göstermesi sonrası evden çıkmak zorunda kaldı. Bir yıl önce eşi vefat eden ve hasta annesi ile birlikte yaşam mücadelesi veren Kilitoğlu, ev sahibinin zaten kendisinin Roman olmasından kaynaklı evden çıkartmak için uzun zamandır çabaladığını söyledi. Kilitoğlu, yapılan fahiş zam oranına karşı herhangi bir yere itiraz edemediğini, şikayet ettiği kolluk güçlerinin ise Roman olmasından kaynaklı yardımcı olmadıklarını belirtti.
BELEDİYE DE RAHAT BIRAKMIYOR
Çiçekçilik yaptığı tezgahta yatıp kalkmak zorunda olduklarını kaydeden Kilitoğlu, bu sefer de hem Kadıköy hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerini taciz ettiğini, neredeyse 60 yıldır işlettikleri çiçek tezgahının kaldırılmak istendiğini söyledi. Roman derneklerinin kendilerine hiçbir şekilde yardım etmediğini, defalarca Roman derneklerine gittiklerini, ancak hiçbir dernek yetkilisinin kendilerini dinlemediğini belirten Kilitoğlu, 6 aydır ev aradıklarını, ancak Roman olduğu için ev verilmediğini öne sürdü. Ev sahiplerinin istedikleri fahiş kiraları dahi vermeye razı olduklarını, ancak bu sefer de Roman olduklarından vazgeçildiğini söyleyen Kilitoğlu, “Bu ülkede Roman olmak suç mu? Roman olmayı ben mi seçtim? Hırsızlık yapmıyorum, sabahın karanlığında bu tezgaha geliyor, geceye kadar burada, yaz kış demeden birkaç çiçek satıp geçimimi sağlamaya, çocuklarımı büyütmeye çalışıyorum. Devlet, belediye bizden ne istiyor” dedi.
ÇİÇEKCİLİK YAPTIĞI TEZGAHTA KALIYOR
Belediyeden defalarca yardım istediğini, burada bir simit tezgahı için başvurduğunu ama her seferinde olumsuz yanıt aldığını ifade eden Kilitoğlu, “Aynı kişinin dört tezgahı bulunuyor, tezgahını kiralıyorlar. Büyükşehir Belediyesi ise bizim çiçek satışımızı engellemek için ‘İstanbul Çiçekçisi’ diye dükkanlar açtı, oraya da başvurduk, bize verilmesini istedik, yine vermediler” diye konuştu. 75 yaşında annesi ile birlikte çiçek sattıkları tezgahın arkasında yatıp kalktıklarını belirten Kilitoğlu, şunları dile getirdi: “Bırakın günlük kişisel temizliğimizi, geçenki yağmurlarda sular içinde yatmaya çalıştık. Akşamları mangal kömürü yakarak ısınmaya çalışıyoruz. Parasıyla bile ev bulamaz hale geldik. Bütün gün şu kırık taburede oturup çiçek satmaya çalışıyoruz. Bazen bazıları sırf Roman olduğumuz için bize hakaret ederek geçip gidiyor. Geçenlerde zabıtaya bizi şikayet etmişler ama neden ettiklerini bilmiyoruz. Fırtına varken zabıta gelip, altına sığındığımız şemsiyeleri kaldırttı. Her yerde ırkçılıkla karşı karşıya kalıyoruz.”