'Sadece tecridin kaldırılmasını değil, özgürlüğü hedefliyoruz'

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbetleri devam etti. Nöbetlerde, "Sadece tecridin kaldırılmasını değil, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü hedefliyoruz" mesajı verildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için tutsak yakınları tarafından birçok kentte başlatılan Adalet Nöbeti eylemleri sürüyor.

AMED

Amed’de Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY -DER) öncülüğünde “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” şiarıyla DEM Parti Rezan İlçe Örgütü binasında başlatılan Adalet Nöbeti 46’ncı gününde devam etti.

Nöbet,  “Biji berxwedana zindana” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları ve Kürtçe şarkılar ile sürdü.

WAN

Wan’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Wan İl Örgütü binasında devam eden Adalet Nöbeti, 46’ncı gününe girdi. Nöbeti, Esenler Mahalle Komisyonu ziyaret ederken, gün boyu farklı kurumların ziyaretleri devam etti. Nöbette Esenler Mahalle Komisyonu adına konuşan Cemil Arman, Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit sisteminin bir zehir gibi ülkeye yayıldığını söyledi.

Arman, “İmralı’da Abdullah Öcalan'a dönük geliştirilen tecrit sistemi şu an her alana sirayet etmiş durumda. Bu tecrit zehrine karşı geliştirilen panzehir ise Abdullah Öcalan’ın evrenselleşen paradigmasıdır. Bu evrenselleşen paradigma, zulüm, baskı, kapitalizm ve tecride karşı bir panzehir haline geldi. Bizler çareyi bu paradigmada bulduk. Paradigma sadece Kurdistan halkları için değil, bütün halklar için bir çözüm bir mücadele hattı haline geldi. Paradigma etrafında kenetlenerek bu mücadele hattını genişletmek gerekiyor. Tecride karşı bu paradigma ile cevap olacağız” dedi.

Hasta tutsak Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur ise şunları söyledi: "Çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Cezaevlerinden tabutların çıkmasını istemiyoruz. Kürt halkı artık Sayın Öcalan’dan haber almak istiyor. Yıllardır Öcalan'dan haber alamıyoruz, ne avukatları gidip görebiliyor ne de ailesi gidip iletişim kurabiliyor. Şu an ülkenin dört bir yanından barış anneleri, tutsak aileleri adalet talep ediyor. Bütün halkın bu taleplere ortak olması ve destek çıkması gerekiyor. Savaşa karşı barışı ve adaleti savunmaya devam edeceğiz.”

MÊRDÎN

Mêrdîn’de sürdürülen Adalet Nöbeti, destek ziyaretleriyle devam etti. Nöbet tutanlar arasında bulunan Barış Annesi Sultan Acıbuca, taleplerinin sadece tecridin kalkmasından ibaret olmadığını, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü istediklerini vurguladı.

Sultan Acıbuca, “25 yıldır barışın peşindeyiz. Artık yeter diyor, Başkanımız özgür olsun istiyoruz. Başkanımız özgür olduğunda biz de özgür olacağız. Türk de Kürt de özgür olacak. Savaş olmayacak” diye konuştu. 

Yıllardır Türk annelerine seslendiklerini dile getirin Sultan Acıbuca, “ Kürtler kimsenin toprağını işgal etmemiş. Efrîn’in zeytinine kadar kesiyorlar. Her ağaç bir candır bizim için. Onları kesince sanki canımızı kesiyorlar. Sadece bizlerle, Başkanımızla, gerilla ile değil, ağaçlarımızla, doğamızla da savaşıyorlar. Bir an önce Başkanımızın özgürlüğünü istiyoruz. Tutsaklarımızın özgür olmasını istiyoruz. Çocuklarımızı burada tutukluyorlar, dünyanın diğer ucunda hapsediyor, bizden uzaklaştırıyorlar. Gidip göremiyoruz bile. Zalimane ne varsa yapıyorlar. Biz tutsaklar özgür olsun, hepsinden önce Başkanımız aramızda olsun istiyoruz” dedi.

ADANA

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) öncülüğündeki eylem, 47'nci gününde devam ediyor. Barış Anneleri ve DEM Parti'nin Adana'daki il ve ilçe yöneticileri bugün eylemcileri ziyaret etti. Eylem boyunca "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı. Eylemciler, Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların özgürlüğü için mesajlar verdi.

İZMİR

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) öncülüğündeki Adalet Nöbeti eylemi sürüyor. İzmir’de bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği'nde devam eden nöbette, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. Jinart Huner, DEM Parti Seferihisar ve Çeşme İlçe Örgütleri ile DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, eylemcileri ziyaret etti.

İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsak bulunan Fırat Yağmekan'ın annesi Sultan Yağmekan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Geçmişte siyasi cinayetlere şahit olduk ama mertçeydi” sözlerine tepki gösterdi.

Anne Sultan Yağmekan, "Mardin’de askerler bizi meydanlara toplayıp, köylüleri alıp götürüyordu. Aylarca nerede olduklarından haber alamıyorduk, sorduğumuzda da söylemiyorlardı. Evlerimizi yıktılar, yaktılar. Herkes göç etmek zorunda kaldı. Bunlar mertçe mi? Çocuk ve kadın öldürmek mertlik midir” diye sordu.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ise devam eden çatışmalara işaret ederek, Kürt sorunu meselesi sadece Türkiye içindeki bir mesele değil, Ortadoğu’yu da etkiliyor. Tecrit de bunun üzerine gelişiyor. 100 yıllık tarihimizde yaşanan bu katliam zincirinin devam etmesini bu yüzyılımızda istemiyoruz" diye kaydetti.

İSTANBUL

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (MATUHAY-DER) tutsak yakınları ile birlikte sürdürdüğü Adalet Nöbeti eylemi 38’inci gününde devam ediyor. DEM Parti Sancaktepe İlçe Örgütü’ndeki eyleme bugün çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.