'Semsûr’daki polis işkencesi sağlık raporlarıyla da tespit edildi'

Semsûr’da 5 gönüllüye işkence yapıldığını belirten Amed Barosu, İHD ve ÖHD, "İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği, saldırılar neticesinde oluşan ekimozlar sağlık raporlarıyla tespit edilmiştir" dedi.

Mereş (Maraş) merkezli depremlerin ardından Amed’in Çınar ilçesinden gönüllü yardım ekibi olarak Semsûr’a (Adıyaman) giden 5 kişiye yönelik polis işkencesine ilişkin Amed Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubeleri, konuya ilişkin inceleme ve tespit raporu açıkladı.

Depremlerin ardından birçok ilden gönüllülerin giderek çalışmalara katkıda bulunduklarının belirtildiği raporda, şöyle denildi:

“Depremi takip eden ikinci gününden itibaren kamuoyunda deprem bölgelerinde ‘hırsızlık’, ‘yağma’ gibi suçların işlendiği ve bu suçları işlediği iddia edilen kişilere yönelik mutlak yasak olan işkence suçunun polis, jandarma, sivil kişiler, bölge sakinleri tarafından işlendiğine dair görüntüler sosyal medya platformlarında paylaşılmıştır.

Çınar Kaymakamlığından aldıkları izin belgeleri ile 11 Şubat 2023 tarihinde Amed ilinden Semsûr’a giden ve afet yardım gönüllüsü olan 5 kişiye karşı işkence suçunun işlendiğine dair görüntü ve haberlerin basın-yayın organlarına yansıması üzerine Amed Barosu, İnsan Hakları Derneği Amed Şubesi ve Özgürlük için Hukukçular Derneği Amed Şubesi tarafından yapılan görüşmede kişiler; kendilerine yönelik işkence, insanlık dışı ve kötü muamelede bulunulduğunu, tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldıklarını belirtmişlerdir. İşkenceye maruz bırakılanlara yönelik fiziki saldırılarda bulunulduğu; işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği, fiziki saldırılar neticesinde oluşan ekimozlar sağlık raporlarıyla tespit edilmiştir."

'FAİLLER TESPİT EDİLİP CEZALANDIRILMALI'

Amed Barosu Başkanlığı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği Amed Şubesi tarafından Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunun belirtildiği raporda, “Hukuk dışı alıkoyma sırasında işkence, kasten yaralama, hakaret, tehdit, yağma, görevi kötüye kullanma ve resmi belgede sahtecilik suçları yönünden etkin bir yargısal faaliyette bulunulması ve fail/faillerin tespit edilerek cezalandırılması talep edilmiştir” diye belirtildi.

İşkence veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele, Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında her koşulda yasak olduğunun vurgulandığı raporda, şu ifadelere yer verildi: “İşkence suçunu işleyen failler ya da suç şüphesi altında bulunanlar hakkında gecikmeksizin etkin ve hızlı bir soruşturmanın başlatılması, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve iç hukukun gereğidir. Sosyal medyada yer alan acımasız eziyet niteliğindeki kasıtlı işkence ve insanlık dışı muamele ile temel hakları ihlal edici uygulamalar karşısında, Deprem bölgelerinde bulunan Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından etkin soruşturma yürütülmesi gerekir.

İşkencenin önlenmesi, yasaklanması ve sorumluların yargılanması hususunda gerekli önlemler alınmalıdır. Yargı sürecinin takipçisi olacağımız hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız.”